13 april 2013
Afl. 24 – 13-04-2013

Dat ons aloude dorp in nog aloudere tijden behoorde tot de trots en glorie van Stad en wijde Ommelanden mag u na een reeks afleveringen van ‘Zo was ‘t’ (en daarvoor van ‘Uit het verleden’) wel duidelijk zijn geworden. Onstwedde stond voor syne saeck. En niet zo’n beetje ook!

’t Is echter heel bijzonder, dat in ons geheel vernieuwde Rijksmuseum te Amsterdam, dat dit weekend officieel zal worden geopend, ons dorp ook al is gesignaleerd. Je houdt ’t warachies niet voor mogelijk.
Catrien Schreuder, dochter van onze onvolprezen Onstwedder kunstschilder en tekenaar (zie o.a. ‘Taikens & Toal’), mocht onlangs een voorbezichtiging van het museum bijwonen. Kennelijk heeft ze een aardje naar haar vaartje…
Tussen een serie fraaie 17e eeuwse wandborden onder de kop ‘Hollandse Gewesten’, ontdekte ze er een met daarop het Gewest Groningen. En wat zag zij en zien wij als we goed kijken? Met grote duidelijke letters staat op de kaart van ons Gewest aangegeven “Onstwedde”. Haha, voorlopig even. Niks klein dorpje in een uithoek van ons land. Plek van stavast, van historie, plek met uitstraling. Uitstraling tot op de wanden van het vernieuwde Rijksmuseum in ’s lands hoofdstad. Mooi, mooi, mooi man!

Weet u wat daarbij wel hoogstmerkwaardig is? Als u (erg) goed kijkt, ziet u dat het gehucht Ter Maarsch met nòg grotere, nòg duidelijker letters staat vermeld dan Onstwedde.
We zouden natuurlijk kunnen concluderen, dat ’t hier een vergissing betreft. Dat is waarschijnlijk ook zo. In Ter Maarsch woonde immers in de 17e eeuw slechts één Maarsingh-familie: tot 1664 Aijcke Geerts ter Maers en nadien z’n zoon Geert. Goeie, aktieve boeren hoor, daar niet van. Maar om jouw mini-gehuchtje nou met zulke grote letters op een wandbord te (laten) zetten…

Desondanks, of misschien juist daardoor, roepen we u bij dezen op om nog ’s goed te kijken of u mogelijk nog oude, antieke (erf)stukken (o.a. wandborden, kabinetskasten, familiebijbels, oorijzers, enz. enz.) hebt of foto’s daarvan, die het waard zijn om in het Onstwedder dorpsarchief te bewaren. Zo mogelijk uiteraard mét gegevens. Uiteraard mag u ons ook uitnodigen om een actuele foto door ons te laten maken. Als we een acceptabele serie foto’s hebben, mag u het resultaat in deze rubriek verwachten onder de noemer:”Onstwedder C. & A.” (= Onstwedder Curiosa & Antiek)

© Klaas Meijer (k.meijer@onstwedde.info)