• Terug
  • Nieuws
  • Meld uzelf en/of uw AED aan
17 maart 2014

Elke week worden 300 mensen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand. Bijna 80% van alle hartstilstanden vindt plaats in de thuissituatie. Bij een circulatiestilstand is het normale hartritme dusdanig verstoord dat het geen bloed meer door het lichaam pompt. Een slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niks gedaan wordt.

Binnen zes minuten moet zijn gestart met reanimeren en, indien nodig, een elektroshock met een AED worden toegediend. Bij elke minuut uitstel na deze 6 minuten neemt de overlevingskans met 10% af. Ambulances kunnen in de praktijk, o.a. door het steeds drukker wordende verkeer, meestal niet sneller dan acht tot tien minuten na een melding ter plaatse zijn. Er gaat dus veel kostbare tijd verloren.

Om de hulpverlening bij een circulatiestilstand sneller in te zetten is de stichting Hartslag voor Nederland opgericht. Deze stichting is een samenwerkingverband tussen regionale ambulancediensten in heel Nederland. De stichting heeft daartoe het alarmeringsysteem HartslagNu ontwikkeld en zet in op burgerhulpverlening bij een melding van een circulatiestilstand.

Hoe gaat dat in de praktijk?

lees meer

Website HartslagNu