• Terug
  • Nieuws
  • Wandeling Sruinen in de IJstijd
7 april 2022

Wandeling Sruinen in de IJstijd door Westerwolde vanuit Onstwedde.

Woensdagmorgen 7 april werd er met de groep Wandelen Werkt de omgeving van Onstwedde verkent. Gelukkig viel het weer mee en bleef het droog.
Route: door Onstwedde, dr Hommesbos, rond de Holterweg (in de volksmond genoemd Holterberg), Onstwedder Holte, langs het Stopke, kunstwerk de Hooiruiters, steekje de Glede, en verder over zeer oude wegen met steil randen terug naar Onstwedde.

De naam Onstwedde: in het Latijn ‘Uneswido’ – komt op de inkomstenlijst van de abdij van Werden aan de Ruhr uit de 9 eeuw al voor. De uitgang ‘wedde’(woud) duit op een oorspronkelijke bosrijke omgeving, terwijl ‘Onst’ afgeleid is van de persoonsnaam ‘Unno’. Van oorsprong is Onstwedde een esdorp dat ten westen van de Mussel Aa is ontstaan. Op deze wandeling blijft de middeleeuwse, geheel uit kloostermoppen opgetrokken Juffertoren  vrijwel in ’t zicht. Die toren is al een kleine 700 jaar een herkenningspunt.  

Huisje en fundamenten van Hommes zomerhuis:
De naam ‘Hommes-bos’ komt van de man, die het perceel in de z.g.n. Vlaiskoelen in de jaren (19)’20 kocht om er een weekendhuisje neer te zetten. Johannes Hero Hommes was als chirurg, en later als directeur, verbonden aan het Winschoter St. Lucasziekenhuis. Tijdens de 2e Wereldoorlog was hij bovendien één van de belangrijkste leiders van het verzet in Oost-Groningen.

Project de Hooiruiters:
Aan het einde van het fietspad naar Holte staat een kunstwerk, de Hooiruiters..
Hooiruiters zijn Pyramide vormige stellages voor het drogen van gras.
Dit kunstwerk is gemaakt in 1983 door Magda Lagerwerf, naar Scandinavisch voorbeeld .

Stobke:
Hoger gelegen zandweg, een bult in het veld, een overblijfsel uit de late ijstijd.

Onstwedder Holte:
meer informatie

Voor de foto’s/album klik op onderstaande link:
foto's Wandelen Werkt

Verslag gemaakt door: Ooldrik Modderman.
Foto’s: Henny van Huizen en Greetje Dummer.
Wandelen Werkt: onder begeleiding van wandelcoaches Els Eckhardt, Andrea Weits, Els van Hoof, Eltjo Glazenburg, Jan Meijer en Ooldrik Modderman.

De routes die Wandelen Werkt wandelt gaan voor een gedeelte(s) over het streekpad:
Westerwolde Pad

Wil je ook een keer mee wandelen of vaker stuur dan een e-mail en dan ontvang je de eerstvolgende nieuwsbrief voor opgave eerstvolgende wandeling.

Wandelen werkt ! Blief fit: wandel een Ommetje mit Wandelbeleving door Vitaal, Natuur, Gezellig en cultureel Ommetje.

E-mail

Meer informatie op Onstwedde.info Wandelen Werkt