06.04.2022 Wandelenwerkt in Onstwedde

Vandaag vertrok de wandeling in het kader van WandelenWerkt vanuit zaal Brinkhof in Onstwedde.

Hier stond vanaf 8.45 uur de koffie weer klaar, en konden de wandelaars zich melden bij de wandelcoaches. Ook deze dag kon er weer gewandeld worden in drie afstanden. 12km, 10km en 8 km. De groep van 10 km vertrok om 9.25 uur. De route ging door de Dorpsstraat en Beukenlaan. Hier ging het direct langs het zogenoemde “Mieghommeltjebos”. In dit bos stond vroegen een paviljoen, en werden er zanger dagen en muziek concoursen gehouden. Dit paviljoen werd later gebruikt als confectie fabriek door de heer Hartsuiker. Dit werd meestal aangeduid als “schoetjefebriek van Hartsuker”. En nog weer later is het in de zomer in gebruik geweest als onderkomen voor de vakantie spelweek in Onstwedde. Ook is er voor de sportieve Onstwedders in de jaren 70 een trimparcours geweest.
In de hoek van het bos stond in de tijd van de koude oorlog een uitkijktoren van de B.B. ( Bescherming Bevolking). Leden van de B.B. zaten er geregeld bovenin om met een verrekijker richting Rusland te kijken. Want daar kwam het gevaar vandaan. Er zijn in de provincie nog zeker twee van deze torens bewaard gebleven, in Warfhuizen en bij Winschoten. Op de grens bij Napels West, Westerlee.

Verder ging het richting Dokter Hommesbos. Dokter Hommes was chirurg en directeur van het St Lucas ziekenhuis in Winschoten. Hij bezat ook een zomerverblijf in het bos.  Er werd een wandeling gemaakt door het bos en werd er even stilgestaan bij het fundament van dit  voormalige zomerverblijf. Over dit huisje bestaan twee verhalen.
Het eerste: In de laatste dagen voor de oorlog zouden zich enige Duitse soldaten hebben verschanst in dit huisje. Ze zijn er uitgehaald, en het optrekje was hierbij zodanig beschadigd dat het nooit weer is hersteld.
Het tweede: Dokter Hommes zou in dit huisje een aantal onderduikers hebben verborgen. Deze zijn verraden en opgehaald. Hierbij zou het huisje in brand zijn gestoken, en niet weer zijn herbouwd. Wel staat er aan de rand van het bos nog steeds het stalen toegangshek.

De wandeling ging verder richting Holte. Ging de wandeling vorige week over het hoogste punt van de Provincie, vandaag over het op één na hoogste punt. De Holte. Van Holte ging het naar t Stobke. Hier werd even stil gestaan bij het kunstwerk van Magda Lagerwerf, de Hooiruiters. Deze zijn hier geplaatst in 1983.
Deze ruiters bestaan uit een aantal driehoeken, zelfs hun basis is een driehoek, en ze zijn ook geplaatst in een driehoek. Via de  Stobkeweg ging het weer richting Onstwedde. Via de Dorpsstraat ging de wandeling nog door het park,  de Kampvennen. Ook hier staat, in een van de waterpartijen, een kunstwerk, genaamd Gurgulio. Het is een kunstwerk van de kunstenaars Trudi v d Berg en Jos Steenmeijer, en geplaatst in 1991.

De wandeling ging verder door de Ganskampen en Wethouder Jan Bessembinderspad weer richting dorp.  En bij aankomst in de Brinkhof stond zoals gebruikelijk voor de liefhebbers de soep weer klaar.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info