• Terug
  • Nieuws
  • Ook komende jaren asielzoekers opvangen?
7 april 2022

COA vraagt college Stadskanaal ook komende jaren asielzoekers op te vangen.

De overeenkomst tussen de gemeente Stadskanaal en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de opvang van 428 asielzoekers in het azc in Musselkanaal eindigt in september 2023. Het COA heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd deze overeenkomst voor 10 jaar te verlengen.

Het COA verzoekt het college mee te werken aan de realisatie van twee opvanglocaties in de gemeente Stadskanaal, waar elk circa 200 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Het huidige azc aan de Brink in Musselkanaal is verouderd en zal in de plannen plaatsmaken voor een nieuwe opvanglocatie met capaciteit voor zo’n 200 mensen. Daarnaast verzoekt het COA het college mee te werken aan een zoektocht naar een geschikte locatie in de kern Stadskanaal, waar ook ongeveer 200 asielzoekers worden opgevangen.

Vraag naar langdurige opvang in Nederland is groot
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal staat open voor het verzoek van het COA. Wethouder Marc Verschuren: ‘We willen onderzoeken hoe we in de toekomst ook ons steentje kunnen bijdragen aan de opvang voor mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. De vraag naar langdurige opvangcapaciteit is in heel Nederland groot, daarin willen we onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben goede ervaringen met het azc in Musselkanaal. Wel is de druk op het dorp groot en daarom bekijken we of het mogelijk is hetzelfde aantal asielzoekers als nu op te vangen in straks twee locaties in de gemeente Stadskanaal.’

Corina Deekens, regiomanager COA Regio Noord : ‘Na heropening van azc Musselkanaal in 2020 heeft de opvang van asielzoekers weer een eigen plek gekregen in de gemeente Stadskanaal. We hopen dat we de prettige samenwerking met de gemeente en haar inwoners kunnen voortzetten.’

Gebouwen duurzaam inpassen in de wijk
Op dit moment worden in Musselkanaal mensen opgevangen die in de asielprocedure zitten en kans maken op een verblijfsvergunning. Dat blijft zo als de samenwerking wordt voortgezet. In dat geval zal de huisvesting voldoen aan de zogenoemde flexibilisering van de asielketen. Dat betekent dat er bij de bouw rekening mee wordt gehouden dat de panden ook voor andere doelgroepen geschikt zijn, als er minder opvangplekken voor asielzoekers nodig zijn of na het aflopen van de bestuursovereenkomst. Er wordt voor gezorgd dat gebouwen ook voor langere termijn in een wijk passen.