• Terug
  • Nieuws
  • Aan de vooravond van de 4 mei-herdenking
30 april 2019

Aan de vooravond van de 4 mei-herdenking, waarbij de namen van de 24 Onstwedder oorlogsslachtoffers weer zullen worden gelezen, mogen we ons bij het zien van Geert Schreuder’s schilderij opnieuw realiseren hoe diep de ellende is geweest die de oorlog 1940-1945 over de wereld heeft uitgestort.

Kijk alleen maar ’s naar houding en gelaatsuitdrukking van de drie personen op de voorgrond (Anne Frank in het midden), die op het punt staan weggevoerd te worden uit Westerbork. En in tegenstelling tot zijlijners en slachtoffers van toen weten wij nu hoe ’t met hen is afgelopen ! Gevoelens van immens verdriet maar ook van dito walging vallen dan nauwelijks te onderdrukken. Schilderijen als deze van Geert zouden alle dagen van ons leven een soort Stolperstein moeten zijn (= letterlijk ‘een struikelsteen’, zoals die bijv. in ons dorp voor de vroegere woningen van de Joodse families Meijer en Menkel in het trottoir zijn aangebracht).

Eén constatering mogen we denk ik hoe dan ook maken: elke politieke en/of godsdienstige stroming, elk mens, die anno nu haat tegen de medemens predikt, zou moeten worden uitgekotst om hun waanideeën definitief uit te bannen. Simpelweg omdat zij het voortbestaan van een leefbare wereld onmogelijk maken.

Zo krijgen de twee woorden op ons Onstwedder 4-mei-monument “NOOIT MEER” een heel diepe, een blijvende betekenis.

Klaas Meijer
E-mail


Enkele verhalen uit het archief van de rubriek Zo was 't van Klaas Meijer:

En hoe nu verder?

Bevrijding Onstwedde / Alteveer

Rumoerige einde

Vervolging

Onstwedde bevrijd

Dokter Hommesbos


Enkele verhalen uit het archief van de rubriek Taikens en Toal van Klaas Meijer en Geert Schreuder:

Werk aan de winkel

Jeugdherinneringen

Gastvrije 'Onstwedder Tikkels', die in de 2e Wereldoorlog (1940-1945) onderduikers, kinderen (o.a. de 'Rotterdammertjes') en volwassenen tijdelijk een liefdevol en veilig onderdak hebben geboden:

Onstwedder Tikkels


Het verhaal van de moord op Harmannes Haan:

Harmannes Haan


Achtergronden van 24 Onstwedder oorlogsslachtoffers:

Schoenen met lusjes