• Terug
  • Zo was 't
  • Johnny en Jeichien Hemmen staan model
18 oktober 2018
Afl. 140 – 18-10-2018

U kijkt naar een foto van het hart van de Onstwedder Dorpsstraat uit ca. 1965. “Niet zo heel veel veranderd”, zo zal bij een vluchtige blik mogelijk uw eerste reactie zijn. “Zelfs onze stokoude Juffertoren gluurt in het midden nog net boven de daken uit.”
De werkelijkheid anno 2018 is anders. We nemen hierbij met name de middenstand onder de loep.

Als we eerst rechts kijken, dan is de slijterij van Moed al jaren verdwenen. De naastgelegen bakkerij van Klaas & Deddy Hilgenga heeft in John & Reina Meinds een stel opvolgers gekregen, die het Onstwedder bakkersvaandel waardig hoog houden.
Links (2e pand, no. 40) is het toenmalig warenhuis van Jan Bosscher herschapen in Boels Verwarming. De twee panden daarnaast (Dorpsstraat no. 36 en 38) zijn ten tijde van de foto in het bezit van Jan (“Garage”) Heikens. De SHELL-letters boven de pui zijn nog net zichtbaar.  Het complete Heikens-verhaal kunt u trouwens vinden in afl. 13 d.d. 13-12-2012 van deze rubriek.

In de etalage van no.38 (achter het boompje links op de foto) showt Jan Heikens in de jaren ‘60/’80 steevast een (of twee) fraaie oldtimer(s), zijn grote hobby.
Oorspronkelijk woonde veehandelaar Salomon Meijer met z’n gezin (vrouw en 2 zoons) hier. Zij kwamen echter niet levend uit een Duits vernietigingskamp, waarheen ze in de 2e Wereldoorlog weggevoerd waren.
Bij de bevrijding van Tange-Alteveer werd de boerderij van de fam. Freerk Prins op Tange (t.o. Beumeesweg 40) in brand geschoten en raakten ze dakloos. Het gezin Prins vond toen een aantal jaren een dak boven het hoofd in het leegstaande pand van Salomon Meijer. Ook Salomons oom Abraham Meijer (van het eerdere 'Jeudenhoes' op Dorpsstraat 27), die de oorlog als onderduiker op de 1e Barlage overleefde, heeft nog een tijdlang bij de fam. Prins ingewoond.

Omstreeks 1960 nam Jan Heikens het pand over en maakte er als gezegd z'n showroom van.
Toen Heikens z’n bedrijf beëindigde, vestigde Freerk Halmingh zich er als slager.
En anno 2018? U hebt vast en zeker in ‘Regio-Magazine’ de foto van een stralende Jeichien en een tevreden glimlachende Johnny Hemmen gezien met twee knotsen van cijfers in hun handen: “25”! Op 1 november a.s. is hun specialiteiten-slagerij namelijk op de kop af vijf-en-twintig jaar op dit adres gevestigd. En uitermate succesvol, dat mag hier met lof voor hen beiden én hun team worden gezegd. Vriendelijkheid en service scoren daarbij hoog. Heel treffend vond ik ook Johnny’s uitspraak over zíjn producten tegenover de zgn. kiloknallers. “Mijn vlees is altijd vlees met een goed verhaal. Daardoor is mijn vlees zonder meer gezond!”

’t Is dan ook niet verwonderlijk dat onze Slagerij Hemmen in de voorrondes voor de nationale race om de titel ‘De leukste slagerij van Nederland’ al vast de onomstotelijke winnaar in de provincie Groningen is geworden. Van harte gefeliciteerd met deze prijs namens alle volgers van www.onstwedde.info. En nou met spanning uitkijken waar we in de landelijke finale op 6 november a.s. uitkomen, hè?
Maar eerst gaan we ’t met z’n allen zorgen voor een stormloop op donderdag 1 november. De Hemmen’s zullen hun 25e verjaardag nooit vergeten!
(Wist u trouwens dat de naam ‘Hemmen’ al eeuwenlang voorkwam als benaming van een 10,5 hectare groot perceel in de boermarke van Wessinghuizen? ’t Kan dus heel goed zijn, dat Johnny “gewoon” is teruggekeerd naar z’n oorspronkelijke roots...)

Als we verder de rechterkant op de foto bekijken dan valt op, dat het grote pand van Jacob (“Jackie Poet”) Wilts Woninginrichting & Meubels plaats heeft gemaakt voor het ‘Brinkstee’-appartementencomplex. Ook de monumentaal naar voren uitstekende woning van het hoofd van de Gereformeerde school (middenachter op de foto) heeft het loodje gelegd. Onze Coop-dorpssuper (eerst nog Spar-Halmingh en daarna C-1000 geheten) heeft de plek van de school ernaast én de H.d.S.-woning succesvol overgenomen.

Dat brengt me tenslotte bij een scherpe waarschuwing.
Als wij vinden, – zoals in de titel van deze aflevering aangegeven – dat Johnny & Jeichien Hemmen in Onstwedde enthousiast model staan voor een hoge kwaliteitsnorm in product en in dienstverlening en dat andere Onstwedder zakenlui op dezelfde prima wijze bezig zijn, dan zullen we er met z’n allen met inzet voor moeten zorgen dat ons winkelbestand op peil blijft.
Dat levert gemak en gezelligheid op; dat garandeert korte lijnen en service dicht bij huis; dat is goed voor reclame-ondersteuning van bv. ‘De Schakel’, van sportclubs en van onze  dorpswebsite. Kortom: je zou wel gek zijn als je dat allemaal laat lopen en je inkopen bv. steeds vaker online op een kille website gaat doen. Je denkt dan misschien een paar Euro te hebben verdiend, maar je mag er 100% zeker van zijn dat je er op die manier aan meewerkt dat je dorpshart z’n Kleuro verliest.

Als de Gemeente Stadskanaal er nou – eindelijk!!! – ook nog voor zorgt dat er een veilige (zebrapad-) oversteek bij de COOP wordt gerealiseerd *, dan wordt de dorpsbevolking van Onstwedde vast en zeker nóg blijer en gelukkiger dan we nu al zijn.

U heeft ’t waarschijnlijk al gemerkt:
‘Zo was ‘t’ ligt soms verhipte dicht bij ‘Zo is ‘t’ en ‘Zo moet ’t eigenlijk worden’...

* Uw rubriekschrijver moet in het vervolg, alvorens de nieuwe aflevering online komt, wel 's even controleren of alles in het dorp nog net zo is als hij bij het schrijven van die aflevering dacht dat 't was. Het zebrapad ligt er nu namelijk wel! 't Heeft even geduurd (een jaar of wat...) maar uiteindelijk is de veilige(r) oversteek er dan toch.

Met dank aan Jan Bossen (Vlagtwedde) voor een attente aanvulling op de historie van Dorpsstraat 38.

© Klaas Meijer (k.meijer@onstwedde.info)