• Terug
  • Zo was 't
  • Dé Ocrea-boerderij, ónze (dorps)boerderij, JSDB-honk!
18 april 2024
Afl. 186 – 18-04-2024

De foto van vandaag laat een enthousiast werkende groep jeugdige amateur-bouwvakkers zien. Lef hebben ze zeker en aan hun kunde hoeven we zo te zien ook niet te twijfelen. Wie gaat anders even een heel dak vernieuwen?

Het betreft hier een groep werkers van Jeugdsoos ‘De Boerderij’ die in 1973/’74 “hun” ‘Boerderij’ ’s even een hoogstnoodzakelijke opknapbeurt geven. Ik heb hiervoor het woordje “hun” tussen aanhalingstekens getikt, want eigenlijk heet het pand aan de Dorpsstraat 93 immers ‘Ocrea-Boerderij’. ‘Ocrea’, de Onstwedder dorpsstichting: Onstwedde Creatief, in de (19)’60-er jaren opgericht als opvolger van de toenmalige dorpsvereniging ‘Onstweddes Belang’.

Nou moet ik, om heel eerlijk te zijn, aan het bovenstaande gelijk toevoegen dat diezelfde ‘Boerderij’ indertijd als een officieel ‘onbewoonbaar-verklaarde-woning’ werd  aangekocht door drie Onstwedder zakenlui met een driftig kloppend hart voor de Onstwedder jeugd. Die jeugd was toentertijd min of meer gedwongen om hun weekend-heil “elders” te zoeken. In Onstwedde was niks. En die uitgaansplekken “elders” waren – laten we ’t maar noemen – lang niet altijd bevorderlijk voor de mentale gezondheid van onze jeugd.
Het verhaal daarover moet u nog maar ’s nalezen in afl. 173 van deze ‘Zo was ‘t’-rubriek, indertijd geschreven naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de JSDB, Jeugdsoos ‘De Boerderij’ (30-06-2022).

Ocrea. Nog altijd een stichting voor dorpsbelangen, waarnaar vele vergelijkbare stichtingen uit dorpen rondom Onstwedde lange tijd met enige afgunst hebben gekeken. En ook de Gemeente Stadskanaal heeft regelmatig te kennen gegeven, dat ze blij was met zo’n aktieve “dorpsclub”. Zulks dan ook nog ondanks de pittige kritiek die Ocrea soms leverde op het doen en laten van diezelfde Gemeente. Als ik bv. nog terugdenk aan de slag die Ocrea (+ de Manege, Onstwedder Gaarv’n en MRTO) heeft moeten leveren om het huidige Manifestatieterrein aan de Wessinghuizerweg tegen een aanvaardbare bedrag in eigendom/beheer te krijgen ….
En wat hebben we er sindsdien al een plezier van gehad !

Maar er is/was meer, waarin Ocrea een doorslaggevende rol heeft gespeeld waar ’t de belangen van ons dorp en z’n bevolking betreft. De huidige Onstwedder Feestweek + de Braderie  zijn bv. een voortzetting van de vroegere Ocrea-week in mei, begin jaren (19)’70.

De geweldige, drie weken durende ‘Onstwedde 1100’-manifestatie in 1977 stond onder Ocrea-supervisie. En dat niet alleen. Korte tijd daarna beleefden we o.a. de oprichting van de Stichting ‘Onstwedder Gaarv’n’, van het Onstwedder Historisch Archief, van de Historische Vereniging Westerwolde + het bijbehorende tijdschrift ‘Terra Westerwolda’, en ook nog van Stichting Munt ‘Onstwedde 1100’. Nog altijd organisaties waaraan veel mensen op de een of andere manier veel, heel veel plezier beleven.

Ocrea bestond in de (19)’70-er en begin ’80-er jaren nog uit verschillende secties. O.a. de secties Cultuur, Sport, Jeugd en VVV. Hun voorzitters woonden de maandelijkse Ocrea-bestuursvergaderingen bij en stemden daar hun plannen af in overleg met de anderen.

Natuurlijk waren er wel eens stevige verschillen van mening, maar het eindresultaat was altijd algemene overeenstemming. Henk Boels, - hij legde indertijd o.a. nog de aardgas-aansluitingen in Onstwedde e.o. aan -, wist als voorzitter van ‘de club’ vele jaren lang die eenstemmigheid gecombineerd te krijgen met enthousiasme. En als dat lukt kan er het nodige van de grond komen. Kijk maar ’s naar de foto van vandaag!

’t Was wel heel treffend, dat juist in de periode waarin ik met deze ‘Zo was ‘t’-aflevering bezig was, er een folder van de Jeugdsoos op de deurmat lag. ‘Of de dorpsbevolking s.v.p. steun wilde verlenen aan hun Jeugdsoos-in-financiële nood’.
Als (oud-)geschiedenisleraar was ik al jaaaren van mening, dat de menselijke geschiedenis in wezen niets anders is dan een cirkelgang-van-het-leven. Of, zoals ik ’t in mijn lessen wel ‘s zei :”Het enige wat we eigenlijk van de geschiedenis leren is, dat we er niks van leren!”

Om bij ons eigen dorp en bij de Ocrea-/JSDB-boerderij aan de Dorpsstraat 93 te blijven : de foto van vandaag bewijst zonneklaar dat, als er 50 jaar geleden door de jeugdigen van toen, (in de herfst-/wintertijd!) niet loeihard was aangepakt, was niet alleen de jeugd maar ook dorpsstichting Ocrea dakloos geweest/ gebleven. Waarschijnlijk zouden beide hun organisatie daardoor hebben moeten opheffen.

Als ik voorzichtig vooruitkijk, durf ik te stellen dat we binnenkort en voor langere tijd in ons eigen Nederland, in Europa en in de wereld in een ongekend moeilijke periode zullen terechtkomen. Met name de opgroeiende jeugd van nu zal zich erop moeten voorbereiden, dat hen zware taken te wachten staan. Taken die gamen, je bezuipen, er een jointje tegenaan gooien of je een miljonair-in-dop wanen ver te boven zullen gaan.
En beste dorpsgenoten : als je je eigen jeugd daarop kunt voorbereiden in een eigen thuishonk, begeleid door enthousiaste vrijwilligers + een aktieve, ervaren dorpsstichting, dan ben je m.i. goed bezig. Dan léér je van de geschiedenis!!!
Zullen we ervoor proberen ter zorgen dat JSDB / de Ocrea-boerderij nog lang, heel lang zullen blijven bestaan ? Onze Onstwedder leefstijl is namelijk zo gek nog niet en die willen we daarom stief vastholden!!!
(Nog even ter herinnering : u kunt de Onstwedder Jeugdsoos steunen door een zelf te bepalen bedrag over te maken naar NL09 RABO 0380 5899 66 t.n.v. Stichting Ocrea, met vermelding “Voor JSDB”. Al vast bedankt!)

N.B. Door de overgang naar een nieuwe uitkijk van onze website, zal deze aflevering nogal wat later on-line komen dan de bedoeling was. Sorry.

© Klaas Meijer (k.meijer@onstwedde.info)