15 dec. 2023

 

Al meer dan 25 jaar ben ik inmiddels bezig met het opruimen van mijn werkkamer en van de kasten op de vliering. En dat ’t nou echt is opgeschoten ……….. Nou, nee ……..
Het supermooie (en tijdrovende) van opruimacties is namelijk, dat je vrij regelmatig dingen tegenkomt, waarvan je niet meer wist dat je ze ooit had gehad. ‘Verrassend’ is het woord dat me dan weer blij van de lippen komt.
Zo kwam ik kort geleden het ‘Reglement van (Wan)Orde’ weer tegen. Dit reglement kreeg ik ergens in de jaren (19)’60 tussen Kerst en Oud & Nieuw uitgereikt toen we de diamanten bruiloft van goeie kennissen van mijn ouders mee gingen vieren.
Dat de stemming in de feestzaal na het lezen van dit ‘Reglement’ niet meer stuk te krijgen was, zal iedereen duidelijk zijn.
Alleen al daarom is ‘t dat Geert en ik  dit ‘Reglement’ aan de vooravond van een nieuw jaar graag met u delen.
Dat wij u allen daarbij GEZEGENDE  KERSTDAGEN en een heel VREEDZAAM, GEZOND en GELUKKIG  NIEUWJAAR toewensen, maakt deze aflevering van ‘Taikens & Toal’ denk ik helemaal compleet.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

Afl 82: 19-12-2023:  R E G L E M E NT v a n B R U I L O F T S (W A N)O R D E


OPSPORING  VERZOCHT !


Het politiekorps van Stadskanaal en omstreken vraagt nadrukkelijk uw aandacht voor het volgende:
Vandaag in de vroege namiddag hebben Wupke Schiettekatte en Krelis Kramdraad onder uiterst nerveuze omstandigheden hun woning verlaten. Ontvoering en/of gijzeling kan helaas niet worden uitgesloten.
Een ieder die inlichtingen kan verstrekken wordt vriendelijk doch ook zeer dringend verzocht ons hiermee niet lastig te vallen, maar liever een ander politiekorps hiermee op te zadelen.
Het signalement van beide personen in kwestie luidt als volgt :

SIGNALEMENT  MAN:

- Naam….. : Krelis Kramdraad
- Geboren : jazeker
- Leeftijd.. : is nog een broekje
- Lengte … : kan uit de goot drinken
- Voeten …: groot genoeg om wegenbelasting te moeten betalen
- Beroep …: kan nog wel wat worden
- Haar …….: op dit moment nog genoeg
- Gewicht..: tja, een beetje latterig

SIGNALEMENT  VROUW:

- Naam…….: Wupke Schiettekatte
- Geboren..: lang geleden
- Leeftijd …: tel dat zelf maar uit
- Voeten …: ondermaats
- Beroep …: bazige bij
- Haar …….: is met haarlak vastgeplakt
- Gewicht..: de weegschaal was kapot ………

REGLEMENT van (WAN)ORDE:

Art. 1 : Dit feest begint aan tafel en eindigt aan tafel. Dus niet onder de tafel.

Art. 2 : Wie niet opgeruimd is, wordt opgeruimd.

Art. 3 : Mocht u per ongeluk een volle kom saus op uw nieuwe jurk of mooiste pak laten vallen : NIET GETREURD. Uit de keuken zal direct nieuwe saus worden gehaald.

Art. 4 : Wie de hele dag in het Gronings, Drents, Twents of een ander dialect kletst, is verplicht een speech van minimaal 3 minuten te houden.

Art. 5 : Als twee gasten tegelijkertijd het woord vragen, heeft de dikste voorrang, zodat hij zich niet langer dik hoeft te maken.
           Wel wordt degene die het woord krijgt, verzocht zijn/haar gebit uit te leggen daar hij of zij anders met de mond vol tanden zou staan.

Art. 6 : Als dames het woord voeren zwijgen de heren. Het omgekeerde lijkt ons niet mogelijk.

Art. 7 : Het is ten strengste verboden elkaars gebitten te lenen. Ook het klapperen met kunstgebitten tijdens lachsalvo’s  wordt niet toegestaan.

Art. 8 : Het is ten strengste verboden elkaars glas leeg te drinken. Tenzij men scheel is natuurlijk.

Art. 9 : Het is toegestaan om met bloemen naar het jubilerende paar te werpen. Het wordt echter sterk afgeraden om de bloempot eraan te laten zitten.

Art. 10 : Wie zijn kluts of zijn hoofd kwijt raakt, behoeft niet te wanhopen, want alle gevonden voorwerpen zijn na afloop van het feest terug te verkrijgen bij de ceremoniemeester.

Art. 11 : Voor de mensen die nergens om kunnen lachen : er hangt een spiegel in de garderobe.

Art. 12 : Klachten over het eten of over de drank moeten vóór het nuttigen geuit worden.
            Wat eenmaal binnen is kan namelijk niet meer geruild worden.

Art. 13 : Wie iets doen wil, geve dit te kennen aan de ceremoniemeester. Wie iets doen moet, kan ongevraagd zijn/haar gang gaan.

Art. 14 : Het is niet wenselijk zich te verslikken, luid te hikken, te veel te bikken, in iets te stikken, zijn/haar enkels te verzwikken en borrelglaasjes uit te likken.

Art. 15 : Verloren geraakte tanden, pukkels, neuzen, armen en benen kunnen komende maandagmorgen rond 10.00 u. worden teruggehaald.

Art. 16 : Het is ten strengste verboden om binnenshuis of binnensbroeks ontploffingen ten gehore te brengen. Doe dit na afloop van het feest maar buiten.

Art. 17 : Dit feest wordt gevierd onder het motto:”Eer het bruidspaar en doe hen, maar ook jezelf niet tekort”. Wel dient bij het eten en drinken de verhouding met het gegeven cadeau in acht te worden genomen. Eventuele nabetaling is natuurlijk ook mogelijk.

Art. 18 : De herinneringen aan dit feest zijn gratis. Als u er later nog ’s om een bepaald gebeuren opnieuw moet lachen, houd dan wel uw eigen buik vast.

Art. 19 : Na afloop van het feest zijn eventueel kruiwagens en wipkarren beschikbaar om de gasten naar huis te brengen.

Art. 20 : De ceremoniemeester is verantwoordelijk voor alles wat goed gaat.


               
Met dank aan het bruidspaar en aan de ceremoniemeester :

© Geert Schreuder (de ‘Taikens’) en Klaas Meijer (de ‘Toal’)