- Terug
- Over de vloer bij
- Jan Moorlag
Jan Moorlag
Op vrijdagmiddag loop ik binnen bij de Bolster. Er is veel bedrijvigheid, het blijkt dat de kaartclub zijn vaste kaartmiddag heeft. Ik heb een afspraak met de beheerder, Jan Moorlag. Hij ontvangt mij in de keuken waar hij samen met een vrijwilligger druk in de weer is.
We vervolgen ons gesprek In het kantoor van Jan waar hij enthousiast vertelt over zijn baan in de Bolster, waar hij sinds september 2016 als beheerder werkzaam is.
Als beheerder van de Spont in Stadskanaal, waar hij 11 jaar gewerkt heeft, kwam hij al regelmatig voor zijn werk in de Bolster. Hij kende het gebouw en een aantal mensen dat er werkzaam was.
Toen Harry Strockmeijer stopte als beheerder van de Bolster werd Jan benaderd of hij belangstelling had voor deze functie.
Het leek hem een mooie en nieuwe uitdaging die hij graag aanvaardde. Met name het werken met verschillende doelgroepen in de Bolster spreekt hem erg aan. Zowel oud als jong komt er over de vloer. Er komen kinderen bij de kinderopvang en bij de dagbesteding komen mensen van de Zijlen. Ook wordt er een dagbesteding voor senioren verzorgd door Meander. Naast deze opvang is er ruimte voor hobbyclubs, o.a. de biljartclub en de klaverjasclub. Verder worden er gezamenlijke maaltijden georganiseerd voor ouderen. Kortom, het zijn teveel activiteiten om allemaal te benoemen.
Jan is niet altijd werkzaam geweest in het welzijnswerk. Hij begon zijn loopbaan in de bouw, als metselaar. Door fysieke klachten was het voor hem niet mogelijk het zware werk in de bouw vol te houden. Noodgedwongen moest het roer om en werd hij omgeschoold tot glasblazer. Ook dit werk zorgde na een aantal jaren voor lichamelijk klachten en weer moest hij op zoek naar ander werk. Via een aantal omwegen werd hij detacheringsconsulent bij Wedeka. Later kwam hij in dienst bij Welstad als beheerder van De Spont.
Jan beschrijft zijn taak als beheerder als volgt: “ik ben het aanspreekpunt voor alle mensen die gebruik maken van het gebouw de Bolster”. Zijn werk bestaat o.a. uit het plannen van de activiteiten en de huishoudelijke werkzaamheden die hierbij horen, zoals het klaarzetten van de koffie en thee voor de groepen. Daarnaast zijn er diverse administratieve werkzaamheden. Ook het regelen van vrijwilligers voor de activiteiten behoort tot zijn taak.
Bij de meeste activiteiten heeft de beheerder hulp van vrijwilligers. Jan spreekt vol lof over de vrijwilligersgroep: “ze zijn erg betrokken en tonen initiatief”.
Na een jaar in de Bolster te hebben gewerkt kan hij wel zeggen dat het hem prima bevalt in Onstwedde.
Jan vertelt dat hij samen met zijn vriendin in Westoverledingen woont, een dorp in Duitsland, in de buurt van Leer. Dit betekent een dagelijkse rit van twee keer 45 minuten, dat vindt hij geen probleem. Tuinieren, motorrijden en wandelen zijn de hobby’s die Jan in zijn vrije tijd beoefent. Naast zijn werk doet hij een opleiding psychotherapie in Duitsland. Jan wordt opgeleid als heilpraktiker psychotherapie, maar heeft nog geen idee of hij, na het afronden van de studie, daadwerkelijk iets met deze opleiding gaat doen. Wel merkt hij nu dat deze opleiding hem in bepaalde situaties van pas komt in zijn werk.
Op mijn vraag of Jan zelf ooit in de Bolster zou willen wonen als hij wat ouder is, antwoordt hij: “ik ben inmiddels zo gewend aan mijn leven in Duitsland, dat ik daar het liefst wil blijven wonen. Maar helaas kennen ze in Duitsland niet het concept van appartementen voor senioren met voorzieningen en activiteiten voor de bewoners, zoals wij dat kennen bij de Bolster”.
Na een gezellig uurtje babbelen neem ik afscheid van Jan, de plicht roept hem weer. Jan, fijn dat we op deze manier met jou mochten kennismaken. Bedankt voor je medewerking aan deze rubriek.