- Terug
- Over de vloer bij
- Mevrouw Meems-Maarsingh
Mevrouw Meems-Maarsingh
Vorige week stond een groot aantal Onstwedders op de Brink om de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken en stil te staan bij het feit dat wij leven in vrijheid. De dag erna, Bevrijdingsdag, werd het druk op sportpark De Boskamp, en ook verder in het land werden overal evenementen georganiseerd om onze vrijheid te vieren.
Omstreeks deze tijd zijn er altijd veel herdenkingen/bevrijdingsfeesten in ons land. Er word vaak gedacht aan alle slachtoffers, maar er worden ook dingen georganiseerd voor de helden. Niet alleen de helden die vochten voor onze vrijheid, maar ook de mensen die op hun eigen wijze anderen hielpen in nood.
Zo vond een paar weken geleden in Rotterdam de bleekneusjesreünie plaats. Bleekneusjes waren kinderen die tijdens de Hongerwinter door hun ouders naar het platteland werden gestuurd om daar te overleven. Drenthe, Friesland, Groningen, ze werden in een vrachtauto gebracht naar plekken waar eten was. Het initiatief ging toendertijd uit van de kerken. In totaal was het een groep van ongeveer 17.000 kinderen, waarvan een deel in ons dorp terecht kwam. Zo ook bij de familie A. Maarsingh (één van de Onstwedder Tikkels waaraan Klaas Meijer op de site de afgelopen periode veel aandacht heeft geschonken), het ouderlijk gezin van mevrouw Meems uit de Havenstraat. Daar verbleven vader en moeder Kortland met twee kinderen. Het gezin leefde tijdelijk gescheiden want hun andere twee kinderen verbleven bij de familie B.H. Wilzing in Veenhuizen (eveneens een Onstwedder Tikkel). Omdat het familie was hadden zij het geluk als gezin in ons dorp te kunnen verblijven, echter werden vele kinderen zonder ouders deze kant op gestuurd. Echter, het leven ging ook voor hen hier gewoon door, want ook deze kinderen gingen hier dagelijks naar school.
Als blijk van dank is onlangs in Rotterdam een dankbaarheidsweekend georganiseerd, voor de kinderen van de mensen die toentertijd een onderdak hebben geboden aan de Bleekneusjes. Mevrouw Meems ging samen met haar zoon en schoondochter naar deze reünie. Zo’n 100 mensen verzamelden zich bij de Schouwburg in Rotterdam waar ze welkom werden geheten onder het genot van een stuk appeltaart. Er stonden verschillende uitjes gepland, en zo volgde er een nostalgische tramtocht door de stad Rotterdam. Verder was er een diner in de Rotterdamse Laurenskerk, de enige kerk die de Duitsers overeind hadden gelaten terwijl ze alles eromheen hadden plat gebombardeerd. Ook een boottocht op de Maas stond op het programma en er werd een bezoek gebracht aan de inmiddels beroemde markthal. Met een dankdienst in de Laurenskerk werd het programma afgesloten, dat in het teken stond van dankbaarheid.
Niet alleen de familie Kortland verbleef bij de familie Maarsingh. Ook Jo Dijkshoorn logeerde er een tijdje, maar die kwam op een vreselijke wijze om het leven, hij werd namelijk doodgeschoten tijdens een Razzia. Soms kwamen er Duitsers over de vloer, daar moest je dan onderdak aan bieden.
Toen de Bevrijdingsdag aanbrak konden de bleekneusjes weer terug naar huis, echter velen hebben altijd contact gehouden met de gastgezinnen in Onstwedde. De kinderen van Kortland leven nog, en zo heeft mevrouw Meems nog regelmatig contact met hen.
Ze heeft enorm genoten van het weekend, welke resulteerde in een mooie fotoserie.
Lees meer over de gastvrije Onstwedder Tikkels