- Terug
- Over de vloer bij
- Het radio- en speelgoedmuseum
Het radio- en speelgoedmuseum
Oke eerlijk is eerlijk, in eigen dorp maak je minder snel een toeristisch uitstapje dan wanneer je elders op vakantie bent. We werden gevraagd om ter invulling van deze rubriek een bezoekje te brengen aan het radio- en speelgoedmuseum, en we hebben onze ogen uitgekeken!
Wat een verzameling aan spullen! Grammofoonplaatspeler, televisies, speelgoed, treintjes, allemaal spullen van vroeger. Het is er misschien niet erg groot, maar misschien is het juist dát wat het museum een leuk en informeel sfeertje geeft.
Ons rondje begint voorin, waar de radio’s en grammofoonplaatspelers staan. Er staan veel oudjes (waaronder een speler van 108 jaar oud), welke je hier niet alleen kunt bekijken, maar ook nog steeds beluisteren. Ondertussen vertelt eigenaar Klaas Ritsema de nodige informatie en leuke details. Uit een jukebox die nog werkt op kwartjes komt het geluid van Abba, een voorraad LP cassettebandjes die nooit in de handel zijn geweest, boxen gecamoufleerd als boeken, mooie kasten met LP spelers, een LP speler voor in de auto, radio’s en muziekmateriaal zijn er in allerlei soorten en maten te vinden. Maar dat kan ook makkelijk als je ze zoals Klaas al vanaf je 10e levensjaar spaart.
We drinken een kop koffie en ondertussen doet Klaas zijn verhaal. Zijn museumervaring begon namelijk begin jaren ’80 in het verzamelmuseum in Veendam, waar hij de rondleidingen verzorgde. Helaas kwam hier een einde aan, maar gelukkig kwam er een nieuwe start voor Klaas want met hulp van zijn zus en andere vrijwilligers kon hij een eigen museum beginnen in de oude muziekschool in Emmen. Na tweeën half jaar hard werken bleek helaas dat deze locatie financieel niet uit kon, maar gelukkig kwam er snel een alternatief; de gemeente Stadskanaal wilde graag meewerken om een museum te realiseren aan de Boslaan, en zo kwam het radio- en speelgoedmuseum in ons dorp terecht.
De combinatie van radio en speelgoed is uniek en vind je op deze manier nergens anders. Hoe Klaas aan alle spullen komt? Zelf gaat hij al 40 jaar iedere woensdag naar een winkel in Apeldoorn, waar hij regelmatig spullen vandaan haalt. Daarnaast bezoekt hij rommelmarkten, en weet hier altijd weer nieuwe (oude) spullen voor zijn museum te vinden. Maar hij hoeft niet alleen zelf op zoek, ook veel spullen worden hem aangeboden. Thuis heeft hij zoveel spullen staat dat hij makkelijk nog twee zulke panden kan vullen met zijn verzameling. In het museum zelf krijgt hij veel hulp van Wubbe en Janneke Veldhuis, zij helpen hem met de rondleidingen, koffie schenken en allerlei andere klusjes.
We hebben de koffie op en kijken nog even bij het speelgoed. Wat het museum zo leuk maakt is dat de kinderen die het museum bezoeken met veel speelgoed daadwerkelijk mogen spelen! Er zijn stoommachines, carroussellen, oude poppenhuizen, diverse spelletjes, en natuurlijk het treinspoor.
Klaas weet ook hierbij vol enthousiasme de verhalen te vertellen. Er is in het museum geen voorwerp waarbij hij het verhaal niet kent.
Echt, een aanrader het museum aan de Boslaan voor een uitje een keer dichtbij huis. Wij zijn langer gebleven dan dat de bedoeling was wanneer we op onze fiets weer naar huis gaan. Het is dat het laat werd, maar anders ………
Website