• Terug
  • Nieuws
  • Jeugdherinneringen uit de oorlogsjaren
1 mei 2023

We leven weliswaar 78 jaar later, maar desalniettemin zijn de ouderen onder ons nog steeds de dagen van de bevrijding uit de boze droom die 2e Wereldoorlog heet niet vergeten. Voor Onstwedde was dat in april 1945.

Een inmiddels nóg kleinere groep dorpsgenoten heeft daarbij levendige herinneringen aan die oorlogsjaren zelf. Herinneringen, waarin angst, zorgen en geweld sterk vertegenwoordigd zijn. En dat terwijl wij hier in Onstwedde niet eens in de beroerdste hoek van Nederland zaten.

’t Is goed, dat we ons die tijd blijven herinneren. Al was ’t alleen maar om ons te blijven realiseren hoe waar de boodschap op ons 4-mei-monument op de Brink is:”Nooit meer”.
Alleen al de lijst met de 24 namen van Onstwedder oorlogsslachtoffers ernaast, maakt het waarom van die boodschap meer dan duidelijk.

Geert Tipker uit Haarlem is Onstwedder van geboorte en hij is de afgelopen jaren steevast bij onze 4-mei-herdenking aanwezig. Een belangrijke reden daarvoor is natuurlijk het feit, dat de naam van zijn vader, Joh. (‘Jogie’) Tipker († ), op de zoëven genoemde lijst van slachtoffers voorkomt. Joh. Tipker was één van de zgn. ‘Helgolanders’; door de Duitsers opgepakte mannen uit Onstwedde en Alteveer, die op het eiland Helgoland tewerk gesteld werden bij de bouw van militaire verdedigingswerken.

Geert was 8 jaar toen z’n vader aan de gevolgen van de Helgoland-ellende overleed.
Om te voorkomen dat zijn kinderen zich zouden afvragen hoe hún vader in z’n jonge(re) jaren dacht en leefde, schreef Geert enkele jaren geleden een soort opa-boek:”Brief aan mijn kinderen.” Uit zijn herinneringen aan de oorlogsjaren 1940/’45 doen wij deze maand – met toestemming van Geert – een greep.

Let op: hoewel Geert Tipker al vele jaren in het westen woont, schrijft hij deze terugblikken in het Gronings ! Zulks onder het aloude motto:”We willen het Nederlands eren, maar het Gronings beslist niet verleren !” 

Lees meer
Jeugdherinneringen uit de oorlogsjaren (2016)


© Klaas Meijer / Geert Schreuder

 


Lees ook het volgende in de rubriek Zo was 't van Klaas Meijer:

aflevering 26 (2013) : Onstwedde bevrijd

aflevering 52 (2014) : Vervolging in de Tweede Wereldoorlog

aflevering 53 (2014) : Bevrijding ! Rumoerig einde van een boze periode

aflevering 75 (2015) : Bevrijding Onstwedde op 12 april 1945

aflevering 76 (2015) : van 12 april naar 4 mei naar 5 mei

aflevering 97 (2016) : Gastvrije 'Tikkels'

Alle overige afleveringen



Lees meer in de rubriek Taikens en Toal van Geert Schreuder en Klaas Meijer:

Jeugdherinneringen uit de oorlogsjaren (2016)

De Jeudse Meijers van t Schrievershoes (2015)

Werk aan de winkel bij 70 jaar vrijheid (2015)

Alle overige afleveringen

 

De achtergronden van 24 Onstwedder oorlogsslachtoffers 1940 - 1945 is te lezen in het boek 'Schoenen met lusjes' uitgegeven in 2005. 

'Schoenen met lusjes'