• Terug
  • Nieuws
  • De eerste dominee stond in een schuur
5 april 2013

Kerk in Onstwedde viert eeuwfeest.

De lidmaten van de Chr. Geref. kerk in Onstwedde vieren vrijdagavond en zaterdag feest. Hun kerkgemeente bestaat 100 jaar. Dat feest wordt gevierd in een vernieuwde, stenen en goed verlicht gebouw. Hoe anders was het in het begin.

Frits van der Heide weet alles van het begin. Hij is de eindredacteur van het jubileumboek dat vanwege dat eeuwfeest werd gemaakt. In dat boek wordt verteld dat een eeuw geleden enkele Onstwedders zich afscheidden van de gereformeerden in het dorp en de Chr. Geref. kerk oprichten. Onstwedde kreeg zo zijn derde kerk, want de Ned. Hervormden waren er ook.

Frederik van der Heide, de betovergrootvader van Frits, was een man van het eerste uur. 'En de eerste diensten waren in de schuur van mijn overgrootvader Remke. Dominee Zuidema preekte daar. De bijbel moest worden bijgelichdt, het was er anders te donker om te kunnen  lezen.'

Twaalf Onstwedder gezinnen waren in het begin lid. Er kwamen er snel meer bij en enkele jaren later werd een kerk gebouwd, op de huidige plek, aan de Luringstraat. 'Die kerk is in de loop der jaren enkele keren verbouwd, onder meer omdat ze te klein werd'. vertelt van der Heide. 'Maar delen ervan zijn authentiek. Onlangs is ze weer verbouwd, zo is de kerkzaal vergroot en ook het podium in de zaal'.

Vierhonderd lidmaten heeft de Chr. Geref. kerk nu. 'Een jaar of tien, vijftien jaar geleden waren het er minder, er zit gelukkig groei in', zegt van der Heide. 'En tijdens diensten zitten er twee- tot driehonderd mensen'. Vrijdagavond is er vanwege het eeuwfeest een dienst voor genodigden. Zaterdag 6 april (10.00 - 16.00 uur) kan iedereen de kerk komen bekijken. Het jubileumboek kan dan ook worden gekocht. Het boek waarin staat hoe donker het was in de schuur.

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees meer