• Terug
  • Nieuws
  • Nationale dodenherdenking op 4 mei
5 april 2013

Vrij zijn doe je nooit alleen, altijd samen. En daar zijn afspraken voor nodig… Vrijheid spreek je af.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen en vermoord. Tijdens de Nationale Herdenking staat het openbaar vervoer stil, televisieprogramma’s worden aangepast en overal in het land worden herdenkingen georganiseerd.

In heel Nederland verloopt de Nationale Herdenking op de volgende manier:
- Om 20:00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.
- De Nederlandse vlag (zonder wimpel) wordt halfstok gehangen van 18.00 uur tot zonsondergang. Op veel plaatsen zijn er na de twee minuten stilte nog activiteiten, zoals het leggen van kransen en bloemen. De vlag blijft daarom halfstok tot zonsondergang en wordt niet in top gehesen na de twee minuten stilte
- In openbare gelegenheden zijn er bij voorkeur geen feesten en dergelijke, het moet in ieder geval mogelijk zijn voor bezoekers om klokslag 20.00 uur twee minuten stil te zijn.

Ook in ons dorp is het een goede gewoonte geworden om de herdenking te vieren. Traditiegetrouw doen we dit rond het monument op de brink aan de Hardingstraat met gepaste muziek, een spreker en medewerking van leerlingen van het plaatselijk basis en voorgezet onderwijs. Spreker dit jaar is onze burgemeester, mevrouw B.A.H. Galama.

Het 4-mei comité Onstwedde nodigt u uit om deze herdenking bij te wonen. De herdenking begint om 19.40 en duurt ongeveer een half uur. Binnenkort ontvangt u via het huis-aan-huis blad De Schakel en via deze site het programma voor deze herdenking.

Aan het eind van het afsluitende defilé zijn enkele schalen opgesteld. Het 4-mei comité vraagt u hierin een gift te doneren. In de eerste plaats voor de bestrijding van de onkosten van deze herdenking. In de tweede plaats om de huidige gedenkplaat waarop de namen van de oorlogslachtoffers uit Onstwedde zijn aangebracht te kunnen vervangen voor een duurzaam exemplaar. Het 4-mei comité streeft er naar deze gedenkplaat tijdens de 4-mei herdenking in 2015, wanneer het 70 jaar is geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, te kunnen onthullen.

Het 4-mei comité stelt uw gift zeer op prijs. Ook is het mogelijk te doneren op bankrekeningnummer 36.07.03.674 t.n.v. Stichting Ocrea inzake 4-mei comité.

e-mail