• Terug
  • Nieuws
  • Een miljoen eieren verloren bij Zuidema
4 augustus 2017

Een miljoen eieren en zeker 57.000 kippen gaan bij pluimveehouder Erik Zuidema (40) uit Onstwedde verloren door de vondst van de schadelijke stof fipronil in 'zijn' eieren.

Ontredderd kijken Erik en Agnes Zuidema naar familieleden en werknemers terwijl die trays vol witte eieren in de laadbak van de heftruck kieperen. Van tijd tot tijd schudt de 40-jarige Zuidema – sinds 2005 pluimveehouder in het gehucht Vledderhuizen bij Onstwedde – zijn hoofd vol ongeloof. Zijn 39-jarige vrouw kijkt minstens net zo sip.

Elke keer als er een groene tray vol eieren in de bak wordt gegooid, klinkt het alsof iemand met een fotocamera klikt. Het geluid van tientallen broze eieren die kapot vallen in een brij, alsof het niets is. Weer een cameraklik. En nog een keer. ,,Dit gaat nog wel even zo door'', zegt Zuidema bitter. ,,Op een pallet staan 10.800 eieren.'' Zijn vrouw vult met zachte stem aan: ,,We hebben 100 pallets staan.''

Met de heftruck worden de kapotte eieren in een grote bak op het erf gegooid. Het bedrijf Rendac – gespecialiseerd in het ophalen, verwerken en vernietigen van dierlijk restmateriaal en kadavers – komt dat dan later met een vrachtwagen ophalen.

Vorige week gooide de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de boerderij van de familie Zuidema op slot. Het fipronil-gehalte in hun eieren is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, zegt de NVWA.

Dinsdagmiddag om drie uur kreeg Erik Zuidema het gevreesde telefoontje. Hij kan het gevoel na dat telefoontje moeiteloos terughalen. Tranen in de ogen, zegt hij. Alsof de grond onder de voeten van hem en zijn gezin – de kinderen van 9 en 2 jaar zijn maar even een paar nachtjes naar oma gegaan – wegvalt. ,,Alle eieren moeten vernietigd worden. Bij ons gaat het om een miljoen eieren.''

Het steekt ze. Dat dit gebeurt buiten hun schuld om. ,,Ik ben geen dokter, maar volgens mij zit in het gemiddelde kattenhalsbandje meer fipronil dan in onze eieren. Dit is zo'n kapitaalvernietiging.'' Alleen het verlies van eieren kost hem honderdduizend euro. ,,Op wie ik dat moet verhalen? Geen idee. De rekening komt vast bij ons terecht'', zegt hij zuur.

Dat de NVWA eerder die ochtend doodleuk mededeelde dat Nederlanders voorlopig beter geen eieren meer kunnen eten, maakt het er niet beter op. Inmiddels heeft de NVWA dat bericht ingetrokken. Zuidema: ,,Wat kopen we daar voor? Ze hebben het al gezegd.''

Wat er met de 96.000 kippen van Zuidema gaat gebeuren, daar is hij grotendeels wel uit. ,,Ik heb 57.000 kippen van 76 weken oud. Die worden afgemaakt. Hoe verdrietig ook." Het lot van de jongere hennetjes heeft hij nog niet bepaald. ,,Het is zo'n dilemma. Welke kippenboer wil dit nou?'', vraagt hij zich hardop af.

Bron: DVHN