• Terug
  • Nieuws
  • Te weinig geld voor drie zwembaden
23 maart 2016

De gemeente Stadskanaal heeft niet genoeg geld op de plank liggen om de drie verouderde openluchtbaden in Musselkanaal, Stadskanaal-Noord en Onstwedde een grondige opknapbeurt te geven.

Dat zegt wethouder Peter Gelling (Gemeente Belangen Stadskanaal) tijdens het werkbezoek van het college van burgemeester en wethouders aan het dorp Onstwedde. De druk bezochte bijeenkomst vindt plaats in De Boerderij in het dorp.

“Weet wel! Ik heb heel veel respect voor al die vrijwilligers die al jarenlang de handen uit de mouwen steken om de zwembaden open te houden, maar de bijna vijftig jaar oude zwembaden zijn toe aan groot onderhoud. Dat kost erg veel geld en daar wringt de schoen.”

“De gemeente Stadskanaal telt in verhouding tot het aantal inwoners veel zwembaden”, vervolgt Gelling. “Dat blijkt ook uit rapporten van onder meer ICS en het Huis voor de Sport. Bovendien zijn er in de regio veel alternatieve mogelijkheden om te zwemmen. Kijk maar eens om je heen hoeveel recreatieplassen beschikbaar zijn. Nog dit jaar neemt de gemeenteraad van Stadskanaal een definitief besluit. In opmaat naar de beslissing stuurt het college van burgemeester en wethouders in mei een aantal scenario’s naar de gemeenteraad. Dat varieert van de drie zwembaden open houden tot de drie zwembaden sluiten. En alles wat er tussen zit wat maar denkbaar is.”

Gelling beseft als geen ander dat de discussie over de zwembaden gevoelig ligt. “Het gaat om emotie. De inwoners vinden het niet fijn dat een voorziening in hun dorp wordt ‘afgepakt’. We moeten daarom zorgvuldig te werk gaan om uiteindelijk met elkaar een goede verantwoorde beslissing te kunnen nemen.”

Het Huis voor de Sport heeft laten weten dat één openluchtzwembad in de gemeente Stadskanaal meer dan voldoende is. Wat de locatie betreft staan alle neuzen van de bezoekers in De Boerderij in dezelfde richting. De zwembaden in Musselkanaal, Onstwedde en Stadskanaal-Noord moeten worden gesloopt en in Onstwedde wordt vervolgens een splinternieuw duurzaam zwembad gebouwd, inclusief ‘alle toeters en bellen’.

Bron: Kanaalstreek