• Terug
  • Nieuws
  • Een diamant geef je niet terug
23 maart 2016

Een aantal inwoners van Onstwedde is absoluut geen voorstander van een herindeling van de gemeente Stadskanaal met de gemeenten Veendam en Pekela. De voorkeur gaat uit naar een herindeling met Vlagtwedde en Bellingwedde.

“Wij voelen ons meer verbonden met Westerwolde. Onstwedde hoort bij Vlagtwedde”, klinkt het strijdvaardig tijdens het werkbezoek van het college van burgemeester en wethouders aan het dorp. Applaus volgt.

De kans dat Onstwedde wordt toegevoegd aan de nieuwe gemeente Westerwolde is volgens burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal te verwaarlozen. “We gaan de gemeentegrens niet wijzigen. We hebben in de afgelopen jaren miljoenen euro’s geïnvesteerd in Onstwedde. Kijk naar bijvoorbeeld de Boslaan en de sportaccommodaties. Het voorzieningenniveau is behoorlijk op peil. Het is niet mis wat in het dorp is gerealiseerd. Het glas is tachtig procent vol. Onstwedde is een diamant; het dorp hoort bij Stadskanaal. Heeft u ooit een vrouw gezien die een diamant terug heeft gegeven? Ik denk het niet!”

In opmaat naar schaalvergroting om oplossingen te vinden voor problemen als onder (veel) meer werkgelegenheid, vergrijzing, opleidingen en krimp is eerst toenadering gezocht met de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde, vertelt de burgemeester. “Stadskanaal kan niet alleen verder om de problemen het hoofd te bieden. Uiteindelijk hebben Vlagtwedde en Bellingwedde een andere visie ontwikkeld, die niet door ons wordt gedragen. We hebben er alles aan gedaan om er samen uit te komen, maar je kunt een partner niet dwingen om te trouwen.”

Bron: Kanaalstreek