• Terug
  • Nieuws
  • Uitkijktoren Wessinghuizen krijgt vorm
19 november 2015

De uitkijktoren bij Wessinghuizen begint steeds meer vorm te krijgen.

In mei vorig jaar werden bij de ‘Ambachtshoeve’ van “Onstwedder Gaarv’n” aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde zo’n 20 larixstammen gezaagd tot ruwe planken en balken. Dit vond plaats onder toezicht van boswachter Jelma Vale. Het zagen gebeurde met een zogenaamde bladzaag die met een Deutz Oldtimertractor werd aangedreven. Deze bladzaag is geschonken door de eigenaar van voormalig stelmakerij Draadjer uit Onstwedde, Geert Draadjer. Hij was zelf één van de verantwoordelijke zagers.

Van de larixstammen, die werden gekapt in Jipsingbourtange, wordt een uitkijktoren gemaakt die in Wessinghuizen (tussen Onstwedde en Veele) wordt geplaatst in het kader van “Natuurnetwerk Nederland” voorheen de ‘Ecologische Hoogstructuur’.

Nu, anderhalf jaar later, begint de uitkijktoren steeds meer vorm te krijgen. Op het terrein van Staatsbosbeheer vlakbij het buurtschap Höfte aan de Mussel A wordt door bouwbedrijf Blokzijl het frame van de toren gebouwd. Het graafwerk daartoe heeft al op 16 maart, in aanwezigheid van een archeoloog, plaatsgevonden. De aannemer is deze week nog bezig om het frame af te werken. De uitkijktoren is dan nog niet klaar en de trap wordt tijdelijk afgesloten vanwege de veiligheid. De Lions clubs gaan vervolgens een aantal zaterdagen de uitkijktoren afwerken.

Het initiatief voor de uitkijktoren is in 2013 genomen door de Lions zonevoorzitter Peter Gardien uit Veendam. Door zijn plotselinge overlijden, eveneens in 2013, kon hij deze droom niet meer verwezenlijken. Maar vorig jaar hebben de gezamenlijke Lions Clubs en Staatsbosbeheer het project weer opgepakt en wordt naar het ontwerp van Dick Meis, eveneens lid van de Lions Club Veendam, een uitkijktoren gebouwd die uitzicht gaat bieden op het stroomdal van de Mussel A.

Het project wordt gefinancierd door Lions Clubs: De Hondsrug Annen, Veendam, Winschoten, Ter Apel Westerwolde, Slochteren Skiramere, Musselkanaal de Johan Semslanden, Borger-Odoorn de Megalieten, Hoogezand Sappemeer, De Kanaalstreek, Stadskanaal.

Bekijk hier de berichtgeving van 15 mei 2014 met foto’s van het zagen.

Bron/foto's: Westerwolde Actueel