• Terug
  • Nieuws
  • Droge voeten door Ruiten Aa
19 november 2015

Het beekdal van het riviertje de Ruiten Aa voldoet prima als waterbergingsgebied. Momenteel kan er al ongeveer 200.000 kuub water worden vastgehouden.

Dat stelt het waterschap Hunze en Aa's. Het riviertje en zijn beekdal zorgen er mede voor dat mensen in de regio droge voeten houden.

De Ruiten Aa loopt vanaf Ter Apel noordwaarts door het gebied Westerwolde. Heel lang had het riviertje een rechte loop, door mensenhanden gecreëerd. Het water liep daardoor in natte perioden in een hoog tempo richting de Westerwoldse Aa en de sluis bij Nieuwe Statenzijl. Dat was er mede de oorzaak van dat die Westerwoldse Aa af en toe overliep, met wateroverlast tot gevolg.

Maar diezelfde Ruiten Aa heeft in de afgelopen jaren zijn oorspronkelijke loop grotendeels teruggekregen, vooral dankzij overheidsgeld. Ze is daardoor ondieper en kronkelt meer. Met datzelfde geld is ook natuurgebied in het beekdal langs de rivier gecreëerd.

Het vormen van een nieuw natuurlint is het doel van deze operatie. Maar het creëren van bergingsruimte is dat ook. En dat doel wordt tot nu toe gehaald, zo stelt het waterschap.

Bron/foto: DvhN