• Terug
  • Nieuws
  • Maarsingh-familiereünie in Ter Maarsch
28 september 2015

Zo’n 100 leden van de uitgebreide Maarsingh-familie vierden afgelopen zaterdag 26 september een grote reünie. Maarsinghs van Onstwedde tot Zuid-Afrika en van Wagenborgen tot Maastricht waren te vinden in het gebied waar hun voorvader (in elk geval) al in de 15e eeuw de familiegeschiedenis startte: in Ter Maarsch, tussen Veenhuizen en Stadskanaal.

De nazaten van diezelfde Maarsingh hebben in de eeuwen daarna stevig aan de weg getimmerd. Niet alleen op het gebied van de landbouw en de vervening zijn nog heel duidelijk hun sporen aanwijsbaar, maar bijv. ook bij kerkelijk en organisatorische zaken waren ze veelvuldig betrokken.
In dat kader werd ’s middags een bustocht georganiseerd langs een hele reeks plekken waar Maarsinghs in het verleden aktief zijn geweest. De reis ging via Onstwedde naar Sellingen (waar het enige overgebleven grafmonument op de begraafplaats bij de kerk van een Maarsingh is) en Ter Haar (Maarsinghs waren daar vele jaren molenaar) en van Ter Apelkanaal (Avebe) naar Vledderveen (ontginningen in de 19e/20e eeuw).

Aan het einde van de reis werd aan het oeroude Kerkepad bij Ter Maarsch een statige eikenboom als Maarsinghs-eik gedoopt. Een grote veldkei met het familiewapen erop (een eikenboom met 3 aren) bevestigt dit. Het verband tussen eikenbomen en Maarsinghs zit ‘m in de al eeuwenlang voorkomende voornaam Ai(c)ke in de familie. De 3 aren slaan uiteraard op hun landbouwaktiviteiten.

Aangezien in de Maarsingh-familie het verhaal gaat, dat ze oorspronkelijk van de Noormannen zouden afstammen, had een Maarsingh-telg in een couplet van een fraai dichtwerk bedacht, dat ook de Zweedse woninginrichting-gigant Ikea eigenlijk tot de oude Maarsingh-clan behoorde. Als je de letters van Ikea mixt, wordt ’t Aike ………

De succesvolle dag werd afgesloten met een gezamenlijk buffet.