• Terug
  • Zo was 't
  • De molen aan de Onstwedder Haven - Deel 1
9 augustus 2012
Afl. 06a – 09-08-2012

Vandaag een plaatje uit plm. het jaar 1930.
We kijken vanaf de oostoever van het kanaal, ongeveer ter hoogte van de weegbrug naast de loods van van Algemeen Belang, - daarvoor van Wolfs’ Kunstmesthandel -, in de richting van Ter Wupping. We zijn dus bij de Onstwedder haven zeg maar.
Op de brugleuning staan twee ons tot dusverre onbekende jongelingen* te kijken naar wat de fotograaf allemaal uitvoert.

Waar ’t ons bij deze ansichtkaart echter om gaat is uiteraard de fraaie, in 1855 gebouwde molen links, een zgn. achtkantige bovenkruier, ‘de meulen van Bessembinders’. Die toevoeging dient wel even te worden gemaakt, want Onstwedde kent zo’n 80 jaar geleden deze tijd nog twee andere korenmolens:

  1. die van Wessel Wubs, (oorspronkelijke eigenaar waarschijnlijk ene Hilgenga) , achter in de Dorpsstraat. Het restant van de stenen onderbouw staat anno 2012 nog altijd bij kleinzoon Albert Wubs in de tuin; en
  2. de molen van Vredevoogd (later Flokstra) aan de Luringstraat, aan de rechterkant op de hoek met de Heideweg.

Hoewel in 1951 nog uitgebreid opgeknapt en geschilderd, leggen de kap, de wieken, de staart, de roeden en de stelling van de Bessembinders-molen op 2e Kerstdag van het jaar 1954 definitief het loodje na een zware storm in de dagen daarvoor.  Harm Maarsingh (zoon van “meester Roelf Maarsingh” van de Hervormde School) schrijft in 1976 in het door hem gemaakte mapje met Onstwedder ansichten, - waarvan wij tussen haakjes nog steeds dankbaar gebruik maken -, bij deze gebeurtenis: “...Sjongejonge. Ik zag het vanuit de consistoriekamer gebeuren…”
De molen is daarna afgebroken en er is een elektrische malerij voor in de plaats gekomen, die later wordt overgenomen door Jan Wolfs Bzn.

Het huis op de foto, tussen de molen en de haven, was al tussen 1940 en 1945 door brand geheel verloren gegaan.

© Klaas Meijer (k.meijer@onstwedde.info)

* Als u denkt de namen van één of beide jongens te kennen, geef ze dan s.v.p. door. De mailbox staat voor uw reactie open.