- Terug
- Over de vloer bij
- Jan Uittenbogaart
Jan Uittenbogaart
Jan Uittenbogaart bewoont het huis aan de Besselinglaan 1. Het oogt als een houten woning, maar dat hout is de afwerking van een stenen gebouw. Jan weet veel over de geschiedenis van zijn huis: "Deze stenen bungalows, er zijn twee aan elkaar gebouwd, zijn van 1967. De buitenmuren zijn betimmerd met Canadees rood cederhout, een oliehoudende houtsoort en dus zeer duurzaam. Het waren de eerste woningen in deze buurt, de rest was nog leeg. Alleen de Spycklaan lag er.
In de zestiger jaren was er gebrek aan woningen voor ouderen. Minister Boogaard van Volkshuisvesting liet woningen ontwerpen die erg praktisch ingericht werden met alle nodige voorzieningen, brede deuren, maar zonder onnodige ruimten en alles uiteraard gelijkvloers. De zon is 's morgens voor mijn huis, later draait die naar achteren, naar het terras. Ik heb een bankje voor m'n huis, waar ik heel graag in de zon zit", vertelt Jan.
De aannemer die de bungalows heeft gebouwd heeft zèlf in de woning van Jan gewoond. Het was destijds de bedoeling dat er in deze buurt van Onstwedde meer van dergelijke 'Boogaard-woningen' werden gebouwd. Ook in Veendam zijn er een aantal gebouwd, maar die zijn inmiddels al weer afgebroken. Jan heeft onlangs het dak vernieuwd en geïsoleerd, nieuwe plafonds aangebracht en ook de vloer kreeg een isolatielaag. De keuken is opgeknapt en een heel functioneel geheel geworden met veel bergruimte.
Zijn tongval verraadt geen Groninger afkomst. Hoe komt Jan in Onstwedde terecht? Ruim twee jaar geleden begint zijn zoektocht naar een huis met een tuin, gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, voorzieningen dichtbij en vooral in een rustige omgeving. Kortom: een mooi verlanglijstje, waarmee hij erop uit trekt. In Rijswijk heeft hij in het onderwijs gewerkt. Voor hem is het duidelijk dat hij niet tot zijn 65e wil blijven werken. Vanuit een motel in Nieuweschans fietst hij veel in deze omgeving en hij houdt Funda (de website met het aanbod van huizen) goed in de gaten. Als de woning aan de Besselinglaan in beeld komt is Jan direct enthousiast, fietst naar Onstwedde, komt kijken en doet een bod. Even later, op de terugrit, krijgt hij al bericht dat het bod geaccepteerd is. Wat is hij blij!
Op 1 november 2016 neemt hij zijn intrek in de woning. "Het is echt een heerlijk compact huis, meer heb ik niet nodig", glundert Jan. "De kleinkinderen komen hier graag logeren, ik heb genoeg ruimte om mijn huis en een garage. Bovendien is dit een leuke buurt met leuke mensen en de natuur is hier ook erg mooi. Het landschap met weidse uitzichten, prachtige zonsondergangen, de dauw boven het veld en overvliegende ganzen, ik vind het echt prachtig. Echt waar, ik ben iedere dag op vakantie."
Zijn werkzame leven start in het basisonderwijs. Daarna werkt hij 7½ jaar voor het Ministerie van Onderwijs als voorlichter. Hij is verbonden aan het NIAM, het Nederlands Instituut voor Audiovisuele Media in Rotterdam. In die functie bezoekt hij scholen en beurzen om onderwijskrachten bekend te maken met computers en de mogelijkheden van audiovisueel materiaal op scholen. Artikelen schrijven voor vaktijdschriften is ook een van zijn taken. Hij is veel op pad. En dat wil hij uiteindelijk graag anders.
Dan maakt hij de keuze om toch weer 'gewoon' in het onderwijs te werken en krijgt een functie als adjunct-directeur op een basisschool. Na 10 jaar kiest hij voor een teamleidersfunctie op het voortgezet onderwijs. Hij ziet daar hoe diverse collega's overspannen worden. "Ik wil genieten van het leven", is zijn overtuiging, "en niet door werkdruk onderuit gaan." Hij woont op dat moment in een appartement in Rijswijk, met alle verkeersdrukte van de A4 en A13 dichtbij. "Het verkeer gaat daar dag en nacht door en bovendien vliegen de helikopters af en aan om de uitvalwegen te bewaken. Altijd lawaai, altijd drukte". Zijn appartement is binnen vier weken verkocht en Jan gaat tijdelijk in Nieuweschans wonen. Tot hij zijn droomhuis in Onstwedde vindt....
Met zijn drie kinderen, die wonen in Stuttgart, Zeeuws Vlaanderen en Rotterdam, heeft hij een goed contact. Ook de kleinkinderen ziet hij regelmatig. Eén van hen, een 13-jarige jongen, komt elke schoolvakantie bij opa logeren. Dan ondernemen ze leuke dingen, zoals deelnemen aan de Drentse Fietsvierdaagse. Met een andere kleinzoon is hij op vakantie naar Zuid-Limburg geweest. De jongens voelen zich thuis in Onstwedde en trekken ook op met de kleinzoon van de buren. In de Besselinglaan en Spycklaan is er echt zorg en aandacht voor elkaar.
Jan geniet van zijn taak als vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland. Hij is betrokken bij het afnemen van verkeersexamens. De fietsroutes liggen vast en de beoordeling van de leerlingen gaat nu met een app op de smartphone. Zo is het , naast het digitaal afgenomen theorie-examen, nu mogelijk om ook plaatselijke praktijkgegevens digitaal te verzamelen en te vergelijken met de resultaten van de rest van Nederland. De verlichtingscontrole van fietsen is ook een taak van VVN. De controles zijn tevoren aangekondigd, dus leerlingen kunnen zorgen dat hun fietsverlichting in orde is voor de naderende donkere dagen.
Als natuurliefhebber heeft Jan zich aangemeld als gids voor Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. "We gaan binnenkort twee kennismakingswandelingen maken in Smeerling en in Sellingen. Voor deze functie zijn veel aanmeldingen en er zal een selectie volgen. Die mensen mogen dan een opleiding tot natuurgids doen. Dat lijkt me erg leuk. Maar ik wil ook wel gewoon houthakken hoor!" Jan fietst ook graag om van de natuur te genieten.
Begin 2018 maakt hij een reis naar India met een gezelschap. Indrukwekkend zijn daar de tijgerreservaten en de vogelreservaten. Mooie foto's in zijn woning herinneren aan deze reis. Enthousiast geworden door zijn verhalen over India reist zijn dochter een aantal maanden later ook naar dit land.
Een tevreden man bewoont nu twee jaar zijn ideale woning in een fijne buurt. "Hier kan ik oud worden", zegt hij. Met de kerst komen de kinderen en kleinkinderen èn zijn zus en zwager. Een gezellige boel, Jan kijkt er naar uit.
We wensen Jan Uittenbogaart nog heel veel goede en gezonde jaren op zijn 'doalders plekje' in Onstwedde!