23 juni 2018

De woning op de hoek van de Kampweg en de Oosterholtsweg is sinds augustus 2017 een heerlijk thuis voor de familie Jitze en Corrie de Boer-van Vught en hun kinderen Fenna (9), Jente (7), Loes (5), Romme (4), Huib (3) en Anker (1). Ook de zus van Corrie, Aaltje (45) woont bij hen in. Zij heeft het Syndroom van Down.

"Aaltje woont al drie jaar bij ons", vertelt Corrie. "In Friesland hadden we een rijtjeswoning, met voor Aaltje een woon-unit in de tuin. Nu woont ze gewoon bij ons in huis, dat voelde beter. We hebben hier meer ruimte, ze heeft nu een eigen kamer." Aaltje vindt dagbesteding bij een vestiging van Stichting Philadelphia Zorg aan de Hollandselaan in Stadskanaal. Ze wordt met een taxi gehaald en gebracht. Ze heeft het er erg naar de zin.

Het gezin De Boer komt uit Friesland. Jitze is geboren in Sneek en heeft altijd in Friesland gewoond . Corrie komt uit Hengelo (Ov.), maar woonde ook in Den Haag, een jaar in Australië en daarna "overal en nergens", zoals ze het zelf noemt. Ze vindt werk in Friesland als tandartsassistente. Dan ontmoet ze Jitze in de kerk en springt de vonk over.

Beide zijn ze van huis uit lid van de Christelijke Gemeente Nederland, in de volksmond bekend als de Noorse Broeders.  Corrie vertelt: "In Friesland werd de kring van Noorse Broeders erg klein. We werden uitgenodigd om naar de omgeving van Stadskanaal te komen, want in het Pagecentrum zit een grote gemeente van de Noorse Broeders. We hebben een tijd lang elke zondag op en neer gereisd naar de gemeentebijeenkomst. Maar de afstand is gewoon te groot. Daarom zijn we gaan zoeken naar een huis in de omgeving van Stadskanaal. En we zijn nu heel blij met deze woning in Onstwedde!"

In het Pagecentrum zijn elke zondag de bijeenkomsten van de Noorse Broeders. Ze hebben een eigen liedboek en muziek is belangrijk in de diensten. Jitze leidt een muziekgroep, hij is heel muzikaal en bespeelt meerdere instrumenten, waaronder de piano en gitaar. Zo heeft hij zijn aandeel in de diensten. De voorganger, leidende broeder genoemd, begint de dienst. Er is wel een vaste structuur, maar daarbinnen is er ook vrijheid van spreken. Wie een getuigenis wil afleggen krijgt daarvoor alle ruimte. Er wordt veel gezongen. "We lezen ook gedeeltes uit de Bijbel en soms uit andere bronnen, zoals brieven van de oprichters van de Noorse Broedergemeenschap.

De Broederschap is al 100 jaar oud", vertelt Corrie. Ook worden er thema-avonden gehouden en is er één keer per maand een landelijk weekend in het Pagedalcentrum. Voor de kinderen is er een kinderdienst, waarin ook veel gezongen wordt. "En dan mogen ze er zelf met instrumenten muziek bij maken, heel leuk", vindt Corrie.

De geschiedenis van hun huis boeit Jitze en Corrie. Ze hebben al een aantal oude boeken verzameld om meer te weten te komen over hun woning, die oorspronkelijk een boerderijtje was. "Die was toen ook maar de helft van wat het nu is. Er is op een gegeven moment, toen de boer wilde uitbreiden in vee, bijgebouwd. De boerderij werd toen twee maal zo groot in oppervlak. Bij de gemeente Stadskanaal willen ze nog meer te weten komen over de historie van het pand. De vorige bewoners woonden er 40 jaar en hebben destijds de bedsteden er nog uitgesloopt. Toen was het echt nog in originele staat.

Corrie is behalve manager van het grote gezin ook degene, die de zorg voor Aaltje regelt en de administratie voor de zaak van Jitze doet. Bovendien zal ze later dit jaar lid worden van de oudercommissie van de peuterspeelzaal. Verder houdt Corrie zich graag bezig met de inrichting van hun knusse huis. "Ik houd van kringloopwinkels en ook op marktplaats vind ik soms leuke dingen. Ik wissel graag wat spulletjes in huis. Als over een aantal jaren hier alles klaar is begin ik misschien nog wel in een hoekje van de deel een handeltje in leuke woonspulletjes". 

Jitze heeft een eigen dakdekkersbedrijf. Hij doet vooral zinkwerk en platte daken. De zaak loopt goed, hij is heel tevreden met de vele klussen in de omgeving. Jitze klust ook graag in en om huis. Hij heeft op de bovenverdieping eerst maar eens een vloer gelegd. Die was er niet... het plafond van de benedenverdieping was gewoon tegen de balken gespijkerd. Als je boven was, moest je over de balken lopen. Hij is nu bezig met slaapkamers voor de kinderen op de bovenverdieping. Op termijn wil hij ook nog wat meubels maken voor in huis. De tuin vraagt ook de nodige aandacht, maar de tijd ervoor ontbreekt wel eens.  
 
De kinderen zijn vorig jaar op de basisschool heel hartelijk ontvangen. In Friesland zaten ze op een school met maar 38 leerlingen en na het vertrek van de De Boertjes kwam het voortbestaan van de school in gevaar. Op De Rank hebben ze het allemaal heel erg naar de zin. "Hier is goed, gedegen onderwijs en een fijne sfeer. Ook het anti-pest-programma werkt goed. Er is discipline en de kinderen voelen zich heel veilig."

Door het spelen met klasgenootjes krijgen de kinderen en ook Corrie steeds meer contacten. "Andere moeders vragen aan me: lukt het allemaal, kun je alles vinden? Zo lief en attent. Jitze krijgt door zijn werk ook steeds meer bekenden in het dorp. En ook met de buren hebben we een heel goed contact, want onze jongens zijn met de buurjongetjes dikke vrienden geworden. Ook de andere buurtgenoten zijn vriendelijk, we groeten elkaar en maken af en toe een praatje."

Het is duidelijk: familie De Boer is blij met de keuze voor hun plekje aan de Oosterholtsweg. "Als we kijken naar hoe ons leven er nu uitziet zeggen we: Alles valt op zijn plek! Het huis, ons werk, de school, de omgeving, eigenlijk kan het niet beter... " We wensen Corrie, Jitze, Aaltje en de kinderen een hele fijne toekomst in het Groninger land!