29 aug. 2018

Achter iedere gesloten deur schuilt wel een verhaal. Zo ook in Holte, waar in het pand van voormalige rijwielhandel Addens, een ware kunstenares woont. Waar vroeger de rijwielen draaiden, draait nu de pottenbakkersschijf. Alle reden om eens over de vloer te komen bij Jeanet Sloof.

Ik stap binnen in een knus en warm huis, vol met natuurlijke materialen, waar niets nog herinnert aan vroegere tijden. Overal waar ik kijk zie ik producten die ontstaan zijn uit de creatieve handen van Jeanet. Niet alleen keramiek, maar ook figuren van vilt en zelfs geboetseerde beelden van was. Wat is het verhaal hier achter?

Jeanet vertelt dat ze 30 jaar geleden op pottenbakkencursus ging samen met haar buurvrouw. Naast een kantoorbaan voelde ze ook de behoefte om haar creatieve kant te ontwikkelen. Iets tastbaars te maken. Nou, dat is gelukt!
Tien jaar lang is ze alleen maar aan het “draaien” geweest: dus alles werd op de pottenbakkersschijf gemaakt. Uiteindelijk hadden ze zoveel gemaakt dat ze via allerlei markten hun zelf gemaakte potten en schalen gingen verkopen. Van het geld wat ze daarmee verdienden, kochten ze hun eigen draaischijf, oven en materialen. Op die manier werd Jeanet redelijk zelfvoorzienend wat het benodigde materiaal betrof. Ook leerde ze haar eigen pigmenten te maken voor het glazuren. Dus het mengen van haar eigen kleurstoffen om de potten en schalen te decoreren.

Hoe gaat dat nou precies dat pottenbakken? Jeanet legt uit: “Nadat je bijvoorbeeld een schaal hebt gedraaid, laat je het werkstuk eerst drogen. Als het droog is, (ook wel leerhard genoemd) kun je nog de onderkant bijwerken. Daarna gaat het in de oven en wordt het gebakken op 900 graden, dit noem je biscuit stoken. De klei is dan verandert in keramiek. Nu is het keramiek nog erg kwetsbaar. Dit is het moment om te gaan glazuren. Dit kan dus met glazuur wat je kant en klaar koopt, maar het kunnen dus ook zelf gemaakt kleuren zijn waarmee je glazuurt. Daarna gaat de schaal nogmaals de oven in, nu op een temperatuur tussen de 1050 en 1200 graden. Stook je op 1200 graden Celsius, dan krijg je de hardste vorm van keramiek.”
Jeanet legt uit dat dit het verschil is tussen aardewerk en steengoed. Aardewerk is gestookt op 1050 graden en steengoed op 1200 graden Celsius.

Totdat opeens iemand aan haar vroeg of ze wel eens geboetseerd had. Nee dus. Maar ach, dat leek Jeanet ook wel leuk. In 2015 ging ze naar een cursus boetseren met was, naar levend model. Deze cursus werd gegeven door kunstenares Anita Franken in Haren. Hier heeft ze heel veel geleerd. “Als je moet boetseren naar een levend model, leer je heel anders kijken naar mensen. Een fotograaf of een schilder kijkt weer anders”. Via vrienden en kennissen kwamen er ook opdrachten om sculpturen van was te maken. Zo heeft ze bijvoorbeeld een beeld gemaakt van een dansend paar. En dat mochten niet zomaar mensen zijn, nee de opdrachtgevers vormden het paar. “Dus het moest nog lijken ook! We hebben eerst heel veel foto’s gemaakt terwijl ze in de danshouding stonden, vanuit alle verschillende hoeken. Vanaf deze foto’s heb ik uiteindelijk het beeld gemaakt.”

Nu zou je denken dat Jeanet wel genoeg uitlaatkleppen had voor haar creatieve geest, maar dan heb je het mis. Tijdens een bezoek aan een kerstmarkt zag ze een muisje liggen, gemaakt van vilt. Het muisje ging mee naar huis en daar is ze gaan experimenteren met vilten. Vilten doe je met wol, hier maak je een bolletje van en met een viltnaald prik je het in de juiste vorm. Maakt Jeanet bijvoorbeeld een hond, dan maakt ze eerst een frame van ijzerdraad en daar werkt ze de wol omheen. Om de juiste kleur te krijgen mengt ze verschillende kleuren wol, bijna net als het mengen van verf.

Tegenwoordig doet ze alleen nog maar opdrachten in boetseren en vilten. Ze maakt bijvoorbeeld van vilt huisdieren na. Daarnaast geeft ze workshops vilten. Ook geeft ze les bij Stichting De Pauw in Stadskanaal, hier verzorgt ze de cursus keramiek sinds mei dit jaar.

Met een hoofd vol indrukken en nieuwe dingen die ik heb geleerd, verlaat ik Holte. Misschien toch wel leuk, zo’n cursus pottenbakken …….