7 mrt. 2015

Op de valreep gaan we langs bij Onstwedderboys voorzitter Luuk Bruggers, die druk is met de voorbereiding voor een skivakantie. Voor ons heeft hij nog even tijd gemaakt, zodat we met zijn verhaal deze week onze rubriek kunnen vullen.                 

We beginnen met wat feiten; de club heeft op dit moment rond de 235 leden, ze krijgen hulp van ongeveer 95 vrijwilligers, in 2013 hadden ze het hoogste aantal leden ooit en werd het vijftigste dameslid begroet, op dit moment hebben ze 15 teams samengesteld en in 2014 hadden ze 10! kampioenschappen te vieren.

Van een voetbalvoorzitter die over zijn club vertelt verwacht je dat het alleen over voetbal gaat, maar niets is minder waar. Hij ziet het in een groter geheel, en is van mening dat de vereniging als één van de grotere clubs een belangrijke functie speelt in de leefbaarheid van het dorp. De vereniging heeft een maatschappelijke functie, en speelt hier op in met verschillende activiteiten zoals het oppakken van de organisatie van de activiteiten op koningsdag. Twee jaar geleden met de kroning van Willem-Alexander hebben ze deze taak overgenomen nadat het oranjecomité afscheid had genomen.  
Daarnaast bieden ze ruimte aan maatschappelijke en sport stages, wordt er nagedacht over G-voetbal, zijn er drie plekken op de tribune gereserveerd voor bewoners van de Zijlen (de Woldstee) en zijn er soms taken beschikbaar voor hen, zoals Gerrit die de eer heeft het scorebord bij te mogen houden.  Daarnaast wordt er ruimte geboden voor het stratenvolleybaltoernooi, schoolvoetbal en sportdagen. Tot slot wordt er regelmatig geklaverjast en worden er dartswedstrijden georganiseerd.          

Luuk vindt sfeer erg belangrijk en daar wordt aan bijgedragen door alle activiteiten om de sport heen. Het moet binnen een dorpsclub niet alleen draaien om prestige. Aandacht voor afscheid van leiders of vrijwilligers, een presentje voor een zieke, sociale dingen dragen er aan bij. Toch ziet hij ook dat het aantal 'nazitters' afneemt in de kantine, wat erg jammer is. Toch worden andere activiteiten wel goed bezocht tot zijn tevredenheid.

Als we het over de teams hebben, is Luuk erg te spreken over het damesteam. Ondanks dat er nu nog maar één team is, zit er volgens hem toekomst in het damesvoetbal. Landelijke wordt het meer onder de aandacht gebracht en het wordt steeds populairder. Hoe de dames zich door de jaren heen ontwikkeld hebben van ietwat voorzichtige speelsters tot op de bal vliegende dames vind hij geweldig om te zien. Ook brengt het de sfeer op de club ten goede, het geeft een andere mix. Er zit nu ook een dame in het bestuur, en dat brengt volgens hem een andere blik en frisse inbreng.

Op de vraag of hij een favoriete speler heeft antwoord hij voorzichtig: Rein koudstaal. Een jongen met het totaalpakket, een goede keeper en iemand van buiten af die zich goed heeft weten in te burgeren, iets wat natuurlijk helemaal past in Luuk zijn beeld van een goede sfeer.

De meest bijzondere gebeurtenissen tijdens zijn voorzitterschap waren toch wel de wedstrijd tegen FC groningen, het jubileum én het kampioenschap van het eerste elftal en de dames. Vooral van het eerst genoemde heeft hij wel wakker van gelegen, maar gelukkig werd dat een groot succes.
Hij heeft hart voor de club, en is ook altijd te vinden bij de uitwedstrijden van het eerste elftal. Het kost veel vrije tijd, zeker meer dan 10 uur in de week, maar hij ziet dit niet als last. Wat het zo leuk maakt? "Interviews geven" grapt hij. Eigenlijk is het voor hem de mix tussen voetbal, sport, de club en het dorp. Het is een uitdaging om leiding te geven, de club te verbeteren en om samen iets na te streven. Het brengt een stuk verantwoordelijkheid met zich mee.
           
Luuk had genoeg te vertellen en dankzij enige voorbereiding van zijn kant is ons last minute bezoekje erg effectief is geweest; met drie kladjes vol gaan wij er na een klein uurtje weer vandoor....