26 mei 2014

De Nieuwe bewoners van de “ Oolders hoeve” in Veenhuizen.

Ruim 2 jaar geleden begon de zoektocht van Hans en Lian naar een woonboerderij in de provincie Drenthe of Groningen.  Hans en Lian komen uit het Westen van Nederland, uit het plaatsje Strijensas (provincie Zuid Holland). Varen is hun grote passie en daar hoor ik tijdens mijn bezoek prachtige verhalen over. Ook de komende zomers zal Hans een groot deel van zijn tijd doorbrengen in de veerpont die vaart op het Hollands Diep.  Zo brengt hij vele voetgangers en fietsers van Strijensas naar Moerdijk (en omgekeerd) over deze rivier van circa 1 kilometer breed. De veerpont is een voormalige sleepboot die door Hans helemaal gereed is gemaakt voor deze overtocht, ook kan hij op deze boot overnachten.

Lian voer op een fluisterboot die speciaal geschikt was gemaakt voor minder validen, op deze manier was er ook voor deze mensen een ideale mogelijkheid om op het water te genieten. Deze boot genaamd “de Meervaarder” vaart nu in de omgeving van Zoetermeer.

Ik hoor prachtige verhalen over alle werkzaamheden die er worden gedaan, en dan komt de grote vraag: Waarom verhuizen naar een boerderij in Onstwedde?
Vanwege ouderdom en gezondheidsredenen van de ouders en de zus van Hans is gekeken naar de mogelijkheid om in een boerderij te gaan wonen, waarbij iedereen zijn eigen woonruimte heeft. Hans en Lian willen op deze manier de nodige  mantelzorg gaan verlenen.  Omdat de prijzen in deze regio gunstiger zijn dan in het Westen van Nederland, is de blik gericht op Drenthe en Groningen. Hans heeft voor zijn werk veel tijd doorgebracht in de provincie Groningen (o.a. Delfzijl en Scheemda) en heeft hier altijd met plezier gewerkt. Vanwege deze prettige ervaringen met de ‘vriendelijke en eerlijke Groningers’ wordt er, met de hele familie,  in deze regio naar geschikte boerderijen gezocht.

De boerderij in Onstwedde is de eerste boerderij die wordt bezocht en meteen is iedereen er enthousiast over. “Zullen er maar meteen een strikje om doen” zo wordt er gezegd. Tussen de bezichtigingen door wordt er gegeten bij ’t Gerak in Onstwedde. Hans en Lian zijn hier erg enthousiast over. Ze noemen de eigenaren echte ‘promotors van Onstwedde’.  Zo gaat de zoektocht voort en nadat de woning van Hans en Lian is verkocht kunnen ze dan ook echt stappen ondernemen. Ook wordt de Fluisterboot verkocht en kan de koop van de OoldersHoeve doorgaan. De Boerderij was nog in originele staat en zoals Hans en Lian zeggen: “Er hebben nog geen Westerlingen aan gerommeld”.  Op 18 juni 2013 ontvingen ze de sleutel….

Hans en Lian hebben geen moment spijt van de aankoop van de Boerderij. Er is al heel hard gewerkt. Het dak van de boerderij is vernieuwd en ‘op de deel’ staan de karkassen van drie appartementen die Hans verder zal afbouwen.  Het is erg mooi om te zien dat veel oude materialen uit de Boerderij weer worden hergebruikt. Alle stenen van de buitenmuur zijn afgebikt om deze voor de nieuwe muur te hergebruiken. Een tijdrovende klus maar wel met een prachtig resultaat. In de tuin zijn inmiddels diverse (fruit)bomen geplant, daar is een plan voor gemaakt door Landschapsbeheer Groningen.

Hans en Lian zijn erg blij met hun buren. Ze zijn warm onthaald en ontvingen zelfs een boeket bloemen van één van de buren met daarop de tekst “Welkom in Groningen”.  Hier waren ze wel even stil van.  In het Westen wordt namelijk nogal eens gesproken over de ‘stugge Groningers’ maar daar merken Hans en Lian helemaal niets van. Ze voelen zich wel schuldig dat ze nog niet veel tijd vrij hebben gemaakt voor een bakje koffie,  maar daar gunnen ze zich op dit moment vanwege de vele klusactiviteiten weinig tijd voor. Hans en Lian vinden het super dat ze op hun buren kunnen rekenen, bij problemen staan ze klaar en wordt er geholpen. “Dat maak je in het Westen niet zo snel mee, daar draait alles om geld” is de reactie.

Hans en Lian zijn enthousiast over de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Onstwedders.  Ze vinden de mensen hier veel relaxer dan in het Westen, daar ervaren ze de mensen meer als gehaast en gestrest. Hier nemen mensen nog de tijd.

Ook de beleefdheid van de kinderen (in de buurt) wordt uitgebreid besproken. Dat er nog ‘U en meneer’ wordt gezegd vinden ze erg netjes.  De kinderen uit de buurt hebben zich al even voorgesteld,  daarbij waren ze ook wel even nieuwsgierig naar de nieuwe woonkamer. Heel eerlijk werd er gezegd dat de kamer wat hun betreft niet modern genoeg was.

Hans en Lian vinden het belangrijk om ook veel van hun inkopen te doen in Onstwedde (en omgeving). Inmiddels zijn ze een groot afnemer geworden van Houthandel  Westerwolde waar ze met plezier zaken doen. De slager krijgt zelfs een 10+. De tuinen in Onstwedde zijn bijna overal prima onderhouden, het ziet er prachtig uit. Dat zijn mooie complimenten!

Als ik vraag wat ze nog missen in Onstwedde moeten ze even nadenken: “Misschien is Onstwedde wel ‘af’!” Wellicht hopen ze in de toekomst,  in deze regio, nog iets te doen met hun grote hobby ‘varen’. Wie weet,  vaart  hun schip de ‘nieuwe vaart’ straks wel in onze regio. Hans zou het in ieder geval mooi vinden als het kanaal onder de Rode Loper bij Stadskanaal bevaarbaar wordt gemaakt…