26 jun. 2019

Voor de rubriek “Over de vloer bij” heb ik een afspraak met Dieter en Mieke Eck.

Welke Onstwedder en Alteveerster kent ze niet? Als badmeester en badjuf van het Vlasmeer in Onstwedde hebben ze menig kind en volwassene de fijne kneepjes van het zwemmen geleerd. Ongeveer 35 jaar lang waren Mieke en Dieter dagelijks in het zwembad ’t Vlasmeer te vinden als badjuf en badmeester. Inmiddels zijn ze gepensioneerd en de tijd die vroeger gevuld was met werken wordt nu gevuld met hun hobby’s. Deze hobby’s hebben te maken hebben met hun liefde voor dieren; Mieke en Dieter houden van katten en bijen.

Cattery van de Eckenhof heet de fokkerij waar de familie Eck heilige Birmanen en Noorse boskatten fokt. Bij het bezoek valt meteen op dat het huis en de tuin is ingericht op katten. Zowel binnen als buiten zijn poezenmanden, hangmatten, kleedjes en andere luierplekken aanwezig voor de katten.
Omdat het prachtig weer is nemen we plaats op het zitje in de tuin. De katten zijn hoorbaar aanwezig en ook de bijen die voor in de tuin staan hoor ik zoemen.

Mieke vertelt hoe het allemaal is begonnen: “Vroeger hadden we ook poezen, gewone huis- tuin- en keukenpoezen. Maar toen de kinderen het huis uit gingen wilde ik graag een mooi witte Perzische kat.  Dieter kende iemand met een witte kat en we gingen kijken. Dit bleek een heilige Birmaan te zijn, een prachtige kat om te zien. Birmanen zijn gemakkelijk als het gaat om het onderhoud van de vacht dus we besloten om een Birmaanse kat te nemen en we kochten een zogenaamde Bluepoint Birmaan”. Na anderhalf jaar besloten Dieter en Mieke dat hun kat een nestje mocht krijgen. De kittens die werden geboren waren zo mooi om te zien dat ze er op advies van een kenner mee naar een show gingen. Het bleken kampioenskatten te zijn die de ene na de andere prijs wonnen. Het gevolg was dat ook internationale shows werden bezocht, eerst in Duitsland, later in Polen, Denemarken, Luxemburg en Frankrijk. Met een camper hebben ze samen heel wat shows bezocht, vaak werd er een vakantie aan gekoppeld.

Alhoewel Mieke en Dieter dit niet van plan waren zijn ze toch met het kattenvirus besmet geraakt en zijn ze gaan fokken met de katten. De katten krijgen ongeveer één keer per jaar een nestje. De meeste kittens worden verkocht, maar af en toe houden Dieter en Mieke zelf één. Een aantal katten is inmiddels al op leeftijd en slijt de oude dag aan de Esweg. Op dit moment lopen er 15 katten op het erf van de familie Eck.

Ook werd op een gegeven moment een kitten van een ander ras gekocht, een Noorse boskat. En sinds een half jaar hebben Mieke en Dieter ook twee dekkaters van dit ras. De katers hebben hun eigen huis en een eigen ren. Een uurtje per dag mogen ze in de grote tuin rondlopen, dan gaan de andere poezen naar binnen. Ik ben benieuwd of het veel tijd kost om de katten te kammen, vanwege hun langharige vacht, maar volgens Mieke valt dat mee: “één keer in de week kammen is voldoende, vertelt ze, maar het is wel nodig om regelmatig te controleren op teken omdat de katten veel buiten zijn.”

Dieter en Mieke wonen vanaf 1979 aan de Esweg in Alteveer. Het is een idyllische plek met prachtige bloeiende bloemen en planten. In verband met de katten is een deel van de grote tuin afgesloten, maar daarachter is nog een grote tuin waar de bijenkasten staan.

Dieter is in 1985 begonnen met het houden van bijen. Dieter heeft een reumatische aandoening en hij had gehoord dat het gif van bijen een werkzame stof bevat die tegen deze aandoening zou helpen. Dieter was geïnteresseerd en ging samen met een dorpsgenoot een cursus volgen voor het houden van bijen. Zo raakte hij in contact met andere bijenliefhebbers en hij sloot zich aan bij een vereniging. Inmiddels heeft Dieter zelf 7 bijenkasten. In een grote bijenkast kunnen 40 tot 60 duizend bijen zitten.
De kasten staan op dit moment bij hen voor in de tuin. Binnenkort gaat de lindenbloesem weer bloeien en worden de bijen naar de Vosseberg gebracht om daar honing te produceren. Dieter heeft de voorjaarshoning al geoogst, honing van o.a. fruitbomen uit de buurt. Dieter laat potjes met verschillende soorten honing zien, elke bloemsoort heeft zijn eigen smaak en kleur.

Dieter vertelt over de vele bijensoorten die er zijn. Het blijkt dat er ook goedaardige bijensoorten zijn, bijen die veel minder snel prikken. Dieter heeft zelf de gewone soort die wel prikt. Hij pakt zich dan ook altijd goed in als hij aan het werk gaat met de kasten en de honing. Dieter geeft uitleg hoe het oogsten van de honing in zijn werk gaat, want de honing daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Het is een tijdrovende klus, waarbij je zorgvuldig en schoon te werk moet gaan.

Eind september, als de meeste bloei voorbij is, gaan de bijen overwinteren. Omdat hun wintervoorraad door de imker is afgepakt krijgen ze van hem daarvoor in de plaats suikerwater in hun kast, zo dik mogelijk, zodat het nog net vloeibaar is. Dit is hun voeding voor de winter want bijen houden geen winterslaap, zoals andere insecten wel doen. Helaas komen er steeds minder bijen, onder andere door het gebruik van landbouwgif.

In de winter ligt de hobby stil, het is echt een voorjaars- en zomerbezigheid. Wel bezoekt Dieter in deze periode op uitnodiging basisscholen in de omgeving om uitleg te geven over zijn hobby.
Nadat ik nog een rondleiding heb gehad op het erf en de bijenkasten heb bekeken neem ik afscheid en krijg een mooi potje met voorjaarshoning mee.

Dieter en Mieke, bedankt voor jullie tijd en gastvrijheid.

Website Cattery van de Eckenhof