3 okt. 2012

We gaan op bezoek bij huisnummer 50 te Onstwedde; Erve Heijlcke; De herberg van Stratingh. Iedereen die minder bekend is met de geschiedenis van het pand, begrijpt meteen waar we geweest zijn, als we beginnen over het oude gemeentehuis. Ondanks dat het relatief gezien maar een korte tijd heeft gediend als werkterrein voor de burgemeester en het gemeentebestuur, de burgemeester werkte namelijk maar 12 jaar in de “kroeg”, is het toch deze naam die het historische pand in de volksmond eraan over heeft gehouden.  Inmiddels woont de familie Brouwer er alweer 15 jaar, en hebben ze zoveel informatie over hun woning verzameld dat het tijd werd ook hen een bezoekje te brengen.
   
We komen de woonkamer binnen waarbij onze mond meteen openvalt, want eigenlijk hadden we niet verwacht dat we rechtstreeks de 18e eeuw zouden binnenstappen. Waar wij schilderijen uit de winkel, bedden met poten en volledig geplamuurde muren gewend zijn, vind je hier nog echt de authentieke wandschilderingen, een complete bedsteewand en de gebinten die zichtbaar de boerderij samenhouden. Het spionnetje doet eraan herinneren dat ooit de burgemeester in het kamertje erachter zat, spiekend door het luikje om zich voor te bereiden op wie hem met een bezoek kwam vereren. Daarnaast de open haard, een ware blikvanger in een kamer die met al haar schilderingen aan muren en balken al zoveel te kijken vraagt.  Een opkamertje, een kelder, alleen op een schuur na zit vrijwel alles er op en eraan. Die schuur heeft er echter wel  een tijd gestaan, want toen de oogsten groter werden en de boeren meer land kregen, was er natuurlijk ook meer ruimte voor opslag nodig. Echter werd de  schuur enkele jaren na de tweede wereldoorlog afgebroken.

Toen de woning in de jaren ’80 werd gerestaureerd, hadden er nog maar twee families Erve Heijlcke bewoond. Naar de eerste familie is het woonhuis ook vernoemd, de familie Heijlcke. Later werd het door de familie Stratingh verbouwd in 1778, en werd het 226 jaar lang door Stratinghs bewoond.

Toch zullen de mensen die op de hervormde school hebben gezeten, waarschijnlijk beter bekend zijn met de oude boomgaard en de enorme tuin van wel 2200m², waar ze vroeger van de appeltjes weleens buit hebben gemaakt…..    

De familie Brouwer geniet nog steeds volop samen met hun honden van hun woonhuis, en gelijk hebben ze, het huis met het haar prachtige originele details heeft ook op ons een bijzondere indruk achtergelaten……

Klik hier om foto’s van de restauratie te bekijken.