13 sep. 2012

Voor de verandering zijn we eens naar een plek gegaan waarvan we voorheen niet eens wisten dat die bestond, op deze plek huist tegenwoordig namelijk “De Gudeberg”. Onbekend met deze bestemming zetten we onze zoektocht in, en het duurde even voordat we de achter de bossen verscholen Ezel- en Kangalboerderij van Ingrid Gude en Wil Schoonenberg in het vizier kregen. We werden gelijk verwelkomd door de blaffende Sulta, één van de drie Kangal waakhonden, maar gelukkig stond Wil bij het hek die ons verzekerde dat we door konden lopen.

Helaas worden deze van oorsprong Turkse herdershonden tegenwoordig ook misbruikt door ze in te zetten als vechthond, en dus was het dan ook niet zo gek dat we afgeschrikt werden door deze, bij nader inzien, toch echt wel lieve en mooie hond. Toch zitten er in het huis nog twee Kangals, die behoorlijk minder tolerant zijn in afwezigheid van de baasjes, dus zijn wij even blij dat de eer van onze verwelkoming aan de jonge Sulta was.

Hoewel wij geboren en getogen Onstwedders zijn, blijken ze toch in onze onwetendheid al zeker 17 jaar aan de 2e Achterholtsweg te wonen. De van oorsprong Amsterdammers, kwamen in 1995 vanuit Noord-Holland naar Onstwedde, om daar rust op te zoeken. Vervolgens begonnen ze, waarschijnlijk uit liefde, die bij Wil is ontstaan als klein jongetje bovenop dit balkende dier in Artis, met één ezel maar, al snel volgden er meer. Er werd een behoorlijk stuk grond aangekocht en toen hadden ze opeens een heuse ezelboerderij met grote ezels, kleine ezels en zelfs mini-ezels. Ook ganzen, schapen, kippen en honden vonden hun plekje, die geen aandacht tekort kwamen bij deze dierenliefhebbers, die daarnaast ook nog eens o.a. in Veendam hun videotheken runden.
Veel tijd ging naar hun eigen bedrijven in een industrie, waarvan ze binnen 31 jaar zowel het begin als het einde mee hebben gemaakt.

Daarnaast hebben Wil en Gude al geruime tijd een Kangal-fokkerij, waarmee ze een uniek adres in Nederland zijn. Ongeveer één keer in het jaar hebben ze een nestje pups dat zoals wij Nederlanders dat graag zien, in de huiskamer wordt geboren, en ook worden de pups zo goed mogelijk gesocialiseerd. Met een gemiddelde van ongeveer acht  pups per nest hebben ze er hun handen dan wel vol aan, vaak is een groot deel ervan al verkocht nog voordat de pups überhaupt geboren zijn.

Ook worden er ezels op de Gudeberg gefokt. De ezelveulens laten echter met een draagtijd van tussen de 11 en 13 maanden wel wat langer op zich wachten en houden de verrassing erin, doordat met een speling van 2 maanden, het soms lastig te beoordelen is wanneer het veulen geboren wordt. Zelf fokken, daar eentje ophalen, daar eentje verkopen, het aantal ezels wisselt nog wel eens. Toen ze op een gegeven moment een piek van 32 ezels hadden bereikt, besloten ze toch maar eens een stapje terug te doen, en op dit moment kun je er circa 18 vinden.

Ondanks dat de ezelboerderij bij ons minder bekend is, blijkt toch dat ze regelmatig bezoekers over de vloer hebben, die een kijkje komen nemen bij deze brave lieve dieren. Hierop mogen wij van Ingrid en Wil iedereen uitnodigen een keer een kijkje te komen nemen, alleen zouden ze dan wel graag willen, dat mensen van te voren even bellen. Wij kunnen een bezoekje in ieder geval aanraden, en met de foto’s bieden we jullie alvast een voorproefje……

Website
e-mail