30 mei 2015

Uit nieuwsgierigheid naar het leven van een kunstschilder zijn we deze week over de vloer geweest bij Geert Schreuder. Allerlei vragen branden ons op de lippen en gelukkig was Geert bereid ons te ontvangen in zijn atelier aan de Esweg.

De ramen in zijn atelier bieden een geweldig uitzicht, waardoor hij vaak geïnspireerd raakt om te gaan schilderen - verschillende wolkenpartijen zijn al op het paneel vastgelegd. Vaak zijn het landschappen, maar ook andere objecten kunnen hem inspireren de kwast te pakken. Soms valt zijn oog op iets wat ‘toevallig zo staat’, en daar komt dan een stilleven uit voort. Ander keren gaat het om een doelgerichte opdracht, zoals hij recent geschilderd heeft voor  een tentoonstelling in het Streekhistorisch museum. Ter ere van het 400-jarig bestaan van de Semslinie en het 250-jarig bestaan van het Stadskanaal, schilderde hij een reeks van 10 schilderijen met als thema ‘kolonisten aan het kanaal’. Deze zijn nu nog in het museum te bezichtigen.

Zijn atelier dient meer functies dan alleen een werkplaats. Eens in de zoveel tijd organiseert hij een concert, zoals hij ook zaterdag 6 juni zangeres Susan Jane en muzikant Arthur Bont & hun publiek zal ontvangen. Het Esway Atelier Concert werd geboren nadat zijn schoonzoon eens vroeg of hij met zijn band mocht oefenen in het atelier, wat uiteindelijk leidde tot het eerste concert.
Naast het genieten van muziek, houdt hij ook erg van foto’s maken. In het verlengde van het schilderen schiet hij graag plaatjes, ‘want datgene hoeft hij dan niet meer op het paneel vast te leggen’, grapt hij.  
Wat doorlooptijd betreft, verschilt het nog wel eens per schilderij. Soms is iets binnen een paar dagen af, een andere keer duurt het een paar weken. Soms haalt hij iets wat geschilderd is weer weg, en een andere keer komt er weer iets bij, en soms is het gewoon een paar keer proberen totdat hij tevreden is.

Waar zijn schilderijen terecht komen? Door heel Nederland. Het verste hiervandaan is waarschijnlijk Canada. Qua exposities is het vaak iets dichter in de buurt, zoals een recente tentoonstelling in Sellingen of in Duitsland, hier vlak over de grens.  
Wij kunnen zelf totaal niet tekenen, en zijn daarom des te nieuwsgierig hoe het kan dat Geert er zo goed in is. In eerste instantie is het de ervaring (die heeft hij namelijk al z’n hele leven opgedaan). Waar hij in verschilt van een huisschilder, zijn vaak de manier waarop hij kleuren gebruikt, de verschillende nuances. Hij houdt ervan in zijn werk de verfstreken terug te kunnen zien.
Alles schildert hij met wit en zes kleuren, twee soorten van de basiskleuren rood, geel en blauw, waarmee hij uiteindelijk bijna alle kleuren tevoorschijn kan toveren.

Qua tekenen is het vooral een kwestie van goed kijken, en vooral niet te schematisch denken. Maar dat is een kwestie van ontwikkeling, want volgens Geert hoeft het niet een aangeboren talent te zijn, iedereen kan het leren. Hij toont ons het verschil tussen hoe wij iets tekenen, en hoe hij iets op papier zet. Het is voor ons duidelijk: wij blijven ons op onze eigen rubriek concentreren.

Op deze site kunt u zelf nog verder van Geert zijn kunsten genieten, hij maakt de tekeningen voor de rubriek 'Taikens & Toal' en zorgt ervoor dat er iedere maand weer een foto is voor de rubriek 'Woar is t'.

Website