• Terug
  • Nieuws
  • Er zijn nieuwe metingen gedaan naar zoutkoepel onder Onstwedde
20 juni 2024

Zoals u waarschijnlijk nog wel weet heeft LTA in 2022 een proefboring gedaan om te kijken hoe warm het water is in de zoutkoepels onder Onstwedde. Dit zou een mooie kans zijn geweest om het zwembadwater in de toekomst mee te verwarmen. Helaas vielen de eerste metingen wat tegen. LTA ging in samenwerking met de RUG onderzoeken wat de oorzaak hiervan was en of er nog nieuwe boringen verricht moesten worden.

Deze week zijn er weer metingen gedaan op een diepte van 295 meter. De Temperatuur was nu 15,7 graden. Op dit moment is er geen reden om verder onderzoek te doen. Het gat wat geboord is, is te ver van de bovenkant van de dichtstbijzijnde zoutkoepel.

Het initiatief mbt de metingen kwamen van TNO zelf. Het is een landelijke onderzoek waarbij meerdere metingen over het hele land gedaan worden. Omdat er een diep gat geboord was in Onstwedde namen ze dit mee. Voor aardwarmte is het zeker interessant. Maar dan moet de temp minimaal 20 graden zijn. Op dit moment is het nog niet zeker of er in de toekomst opnieuw boringen worden gedaan op een grotere diepte.
 

april 2022: Onstwedde verwarmd door Zoutkoepel?

Lees meer