- Terug
- Nieuws
- Oorlogsboeknieuws: ‘Verhauen’
Oorlogsboeknieuws: ‘Verhauen’
Elke vrijdag lichten we een tipje van de sluier op van het nieuwe Onstwedder oorlogsverhalenboek. Naar verwachting komt het boek uit in april.
Geert Horlings
Geert Horlings is onderwijzer op de Hervormde school en heeft plezier in zijn werk. Langzamerhand rolt hij wat in het verzet. Het is in een nacht in september 1944 als hij een auto voor zijn huis hoort stoppen. Dan klinkt gebonk op de voordeur. Geert doet open en moet mee….! Hij belandt uiteindelijk als dwangarbeider op het hoge Duitse rotseiland Helgoland.
Een fragment uit zijn verhaal:
Toch blijft het voor iedereen opletten en gehoorzamen als dwangarbeider. Er zijn meer straffen bedacht voor tegendraadse mensen en die zijn beslist niet mals. Alle mannen worden in voorkomende gevallen opgeroepen en moeten verplicht toekijken hoe er weer iemand flink afgeranseld wordt. ‘Verhauen’ noemen de Duitsers dat. In opdracht moeten andere Nederlanders hun ongehoorzame kamergenoten stokslagen op de rug geven, in ruil voor extra eten. Het is afschuwelijk om aan te zien, elke keer weer. Wanneer er sneeuw ligt, hebben de machthebbers nog een andere straf: de schuldige moet urenlang op zijn knieën in de sneeuw liggen, met de armen omhoog. Er zijn lotgenoten die eraan bezwijken.
Foto: Geert Horlings
Alles over het Onstwedder Oorlogsverhalenboek!