• Onstwedder Boys degradeert naar de vierde klasse
1 juni 2024

Na één jaar spelen in de derde klasse is Onstwedder Boys al weer gedegradeerd naar de vierde klasse. Thuis tegen Foarut uit Menaldum werd met 1 – 4 verloren. Grote man aan de kant van de Friezen was Evert Telenga, die alle vier de doelpunten namens Foarut wist te maken.

Foarut had een bus vol supporters meegenomen, die voor veel lawaai zorgden op de Boskamp, waar zo’n 270 toeschouwers aanwezig waren. Na enig vuurwerk en na het wegtrekken van de rook kon scheidsrechter Wieringa uit Klazienaveen de wedstrijd laten beginnen.

Al in de eerste minuut wordt de thuisclub gevaarlijk als Anne Wilzing op links goed doorgaat. Zijn schot komt terecht in de handen van keeper Henk Witte, die deze middag een sta-in-de-weg voor de Boys zal blijken te zijn. Vervelend voor Onstwedder Boys is dat Marcel Paans, twee weken geleden verkozen tot speler van het jaar, al na vijf minuten met een liesblessure moet uitvallen. Hij wordt vervangen door Lars Bekker. De eerste mogelijkheid voor de ploeg uit Menaldum is na negen minuten spelen direct raak. Na balverlies bij Onstwedder Boys wordt Evert Telenga aangespeeld, die alleen op keeper Rein Koudstaal af kan gaan en beheerst weet te scoren: 0 – 1. Onstwedder Boys heeft meer balbezit, maar is slordig en weet maar zelden door te dringen in het strafschopgebied van de ploeg uit Friesland. Foarut wordt af en toe gevaarlijk in de omschakeling. Een schot van Mark Polstra belandt in de handen van Rein Koudstaal, terwijl aan de andere kant uit een corner Sven Jaegers de bal richting het doel weet te koppen, maar ook deze keer komt de bal in de handen van de keeper van Foarut terecht. Een fraaie actie van Jelmer Nawijn zorgt na een half uur spelen voor gevaar in het strafschopgebied van de Onstwedders. Zijn inzet gaat echter voorlangs. Vijf minuten voor rust wordt Evert Telenga aan de rechterkant opnieuw vrij gespeeld. Rein Koudstaal komt ver zijn doel uit en had dat beter niet kunnen doen, want Telenga is veel eerder bij de bal en verschalkt de keeper van de Boys met een boogbal: 0 – 2. Anne Wilzing en Jarno Sterenborg krijgen voor rust nog een schietkans, maar beiden weten het doel van de tegenstander niet te vinden. Zo wordt er gerust met een 0 – 2 stand.

In de tweede helft komt Onstwedder Boys beter uit de startblokken en krijgt de ploeg van trainer Harold Molanus na twee minuten spelen een strafschop, na een overtreding op Sem Nieuwenhuis. Protesten zijn er niet, waarna Sven Jaegers de strafschop gaat nemen. Zijn inzet wordt echter gekeerd door Henk Witte. Kort daarna ligt de bal aan de andere kant wel weer in het net, als na een snelle counter Evert Telenga er opnieuw als de kippen bij is om eenvoudig de 0 – 3 te maken. Een vrije trap voor Onstwedder Boys levert vervolgens een mogelijkheid op voor Sem Nieuwenhuis, die opnieuw stuit op keeper Henk Witte. Na een kwartier spelen in de tweede helft is het opnieuw Telenga die uit een voorzet van Mark Polstra de 0 – 4 weet te maken. Onstwedder Boys dringt daarna wel aan en Harold Molanus brengt nog wat nieuwe verse krachten in het veld. Dit resulteert eerst in een grote kans voor Rutgert Tipker, maar zijn kopbal wordt door keeper Witte fraai verwerkt tot corner. Kort daarop scoort Tipker wel als hij uit een voorzet de bal van dichtbij binnentikt en keeper Witte kansloos laat: 1 - 4. In de slotfase vloeien de krachten aan beide kanten weg en gebeurt er voor beide doelen niet veel meer.

1 – 4 wordt de eindstand en de conclusie is dat Foarut de terechte winnaar is deze middag. De ploeg scoort gemakkelijk, iets dat de laatste weken juist het probleem is van Onstwedder Boys is. Voor Onstwedder Boys is het uithuilen en opnieuw beginnen in de vierde klasse. Foarut mag het komende week in de tweede ronde opnemen tegen Grootegast.

Opstelling: Rein Koudstaal, Nick Wagenaar, Marcel Paans (Lars Bekker), Gerben Meems, Michel Beikes (Gert Jan Bouwland), Harm Visser (Gerwin de Wijk), Rutgert Tipker, Sem Nieuwenhuis, Anne Wilzing (Robin Smit) en Jarno Sterenborg.

Gele kaart: Sven Jaegers
Scheidsrechter: Dhr. E. Wieringa (Klazienaveen)