• Terug
  • Nieuws
  • Deel 2 oorlogsverhalenboek
12 apr. 2024

Op 12 april 1945 werd Onstwedde bevrijd door de Polen. Dat is vandaag 79 jaar geleden. Veel persoonlijke verhalen over oorlog en bevrijding, 40 in getal, zijn opgetekend in het boek ‘De muren hebben oren’, dat in april 2021 verscheen.  

Zoals wellicht bekend wordt er gewerkt aan een tweede deel. Het tweede boek zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 uitkomen, bij het vieren van 80 jaar bevrijding in Onstwedde.

De vertellers van de oude verhalen in deel 2 komen niet alleen uit Onstwedde. Er zijn ook bijzondere herinneringen van oud-Onstwedders, die inmiddels op diverse plaatsen in het land wonen. Zo zijn er verhalen van Henderkie Lantinga uit Giessendam, van domineeszoon Piet Dam uit Hoogeveen, van Leida Huiting uit Ulrum, van Albert Migchels uit Wageningen, Wup Wilzing uit Beilen, Dick Hageman uit Sint Anna Parochie, juf Elsa Jullens uit Haren en onderduiker Jan Zuurman uit Vledderveen. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk: ze maakten de oorlogsjaren in Onstwedde heel bewust mee!  

Het tweede Onstwedder oorlogsverhalenboek zal ook bijzondere foto’s bevatten. Eén juweeltje dook er tijdens de speurtochten op: die van de brug bij de haven.  Opgeblazen, maar met stropakken weer begaanbaar!

In het najaar van 2024 is er op deze website meer te lezen over het tweede oorlogsverhalenboek. Net als bij het eerste boek zullen er dan ook korte passages uit de verhalen worden gepubliceerd.

Foto: Archief Onstwedde.info