• Terug
  • Nieuws
  • 'De muren hebben oren’, deel 2
4 oktober 2024

In 2021 verscheen het Onstwedder oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ met daarin 40 verhalen over oorlog en bevrijding in Onstwedde. In april 2025 verschijnt naar verwachting het tweede deel, met nog eens 20 uitgebreide verhalen.

Wie zijn de hoofdpersonen in het nieuwe boek?

16 – Ritzo Muntinga, de bakker van de Hardingstraat. Trouw aan het vaderland zet hij zich in voor de mobilisatie en ontsnapt ternauwernood aan de dood. Terug in Onstwedde neemt hij andere risico’s. 

17 – Jan Zuurman, een jonge onderduiker die in de buitengebieden van Onstwedde van adres naar adres vlucht. Bij meerdere gezinnen op de Vosseberg, Musselmee en aan de Barkhoornweg, maar ook in een koude ondergrondse hut aan het water vindt hij een schuilplek.

18 – Coba Wever-Wubs, de vrouw van lappenkoopman Jan Wever aan de Luringstraat. Het stel herbergt vier Joden op zolder. Op een nacht worden Jan, Coba en de Joden opgepakt. Alléén Coba maakt de bevrijding van Onstwedde mee.

19 – Elsa Venema, een jonge, vrolijke onderwijzeres aan de hervormde school. Het ene weekend zit ze in de Onstwedder kerk, het andere weekend fietst ze naar Groningen om haar vriend en ouders te ontmoeten… en ze smokkelt levensmiddelen mee.

20 – Paul en Albert Anne Lantinga, twee zoontjes uit het jongensgezin van schilder Hilko en zijn vrouw. Op 12 april ’45 zitten ze met z’n allen in de kelder, omdat even verderop in de straat tanks met donderend geweld het Dr. Hommesbos beschieten.

Foto: Chonda Luring