• Terug
  • Nieuws
  • ‘De muren hebben oren’ - deel 2
27 september 2024

In 2021 verscheen het Onstwedder oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ met daarin 40 verhalen over oorlog en bevrijding in Onstwedde. In april 2025 verschijnt naar verwachting het tweede deel, met nog eens 20 uitgebreide verhalen.


Wie zijn de hoofdpersonen in het nieuwe boek?

11 – Dick Hageman. Zijn vader is het hoofd van de ULO aan de Luringstraat. De grootouders van Dick wonen ook bij hen in huis en er komt een onderduiker: ome Jo. Op een avond, Dick slaapt al, is er onverwacht een huiszoeking.

12 – Jan Wubs woont ‘op Vledder’ in een kleine boerderij. Het is een aanpakker, die al jong belangrijk werk doet. Hun boerderij is een doorgangsplek voor onderduikers. Een krant wordt op bijzondere wijze gebruikt voor berichten van het verzet.

13 – Geert Elze Moed woont in een boerderij aan de Beukenweg. De buurman is lid van de NSB en zijn zoon is duidelijk ook besmet met nazi-ideeën. Op 13 april ’45 moet vader Moed de lijken verzamelen van de slag bij Tange.

14 – Derk Wubs is knecht op de boerderij van Huiges aan de Dorpsstraat. Hij meldt zich voor de Arbeitseinsatz in Duitsland, want bij weigering zou hij zijn ouders, broers en zussen mogelijk in gevaar te brengen. In Hamburg maakt hij een bombardement mee.

15 – Roelf Brands woont met zijn gezin op Holte 4, even verder dan de begraafplaats. Hij weet dat de nazi’s niet veel op hebben met communisten, maar rekent niet op een nachtelijke inval. Die heeft grote gevolgen.

Volgende week leest u op deze site de namen van de laatste 5 hoofdpersonen van het nieuwe boek.  

Foto: Chonda Luring