• Terug
  • Nieuws
  • Gasterij behoort tot de Koplopers
4 december 2014

Kick-off Koploperproject Groningen voor duurzame ondernemers.

Het al in Friesland succesvolle Koploperproject krijgt sinds deze week ook officieel doorgang in de provincie Groningen. Het innovatieve project voor ondernemers die willen verduurzamen wordt gesteund vanuit de subsidieregeling Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden.
Vanaf januari 2015 wordt er ook in Oost-Groningen een impuls gegeven aan een duurzame en regionale economie.

Koploperproject
Het Koploperproject biedt bedrijven (MKB) en gemeenten de mogelijkheid hun organisatie te verduurzamen. De organisaties worden middels de DuOn-Scan en de Milieubarometer grondig doorgelicht op duurzaamheid. Deze worden vervolgens vertaald in nieuwe kansen en verbetermogelijkheden waarmee de ondernemers en beleidsambtenaren concreet aan de slag kunnen gaan. Er worden ervaringen tussen de Koplopers uitgewisseld en ook andere organisaties worden gestimuleerd om werk te maken van duurzaam ondernemen. Daarnaast zijn er kennis- en inspiratie sessies. Het gehele traject beslaat een jaar. Omdat er al een wachtlijst is voor deelnemers aan het Koploperproject, wordt er naar gestreefd om volgend jaar vervolg te geven aan het project met een nieuwe lichting.

Oost-Groningse deelnemers
In totaal doen er 14 organisaties mee aan het Koploperproject uit de gemeenten Veendam, Menterwolde, Oldambt, Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal, Pekela. Dat zijn: De Kompanjie, Oldenburger Fritom, Aardse Orchideeën, VIB, Steenhuis Recycling, Geoplus, Gasterij Natuurlijk Smeerling, Klassewijzer, Camping Wedderbergen, Raedthuys, Reclycar, DunAgro, Bewegingscentrum Ter Apel, en Smurfit Kappa.

Kick-Off
Om het nieuwe jaar duurzaam af te trappen, vindt de Kick-Off van het project plaats op 23 januari 2015. Tijdens deze gelegenheid maken alle Koplopers kennis met elkaar, tekent iedereen een intentieverklaring en wordt het glas geheven op een duurzame toekomst.

Unieke samenwerking
Het Koploperproject Groningen is opgezet vanuit een samenwerking tussen Stichting NoordBaak, DZyzzion, Rein Advies en Circulair Actief. Een regionale mix aan verschillende organisaties die allemaal vanuit hun eigen expertise aan een duurzame economie werken en hun krachten hebben gebundeld zodat ook in Groningen het Koploperproject uitvoering krijgt.