1 augustus 2012

Mijn naam is Wubbo Everts en ben geboren op 1 juli 1967.

Ik woon nu in het mooie dorp Blijham, min of meer de Poort van Westerwolde. Niet al te ver van Onstwedde, maar ver genoeg om de ‘dagelijkse beslommeringen’ te missen.
In Onstwedde woonde ik in de nieuwbouw, om precies te zijn in de Olde Hof.

In 1990 ben ik vertrokken naar Scheemda en woon al 22 jaar samen met Yvonne en we hebben 2 kids - Elyne (12) en Vincent (11).

Ik ben werkzaam bij de NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland te Groningen. Mijn taak bestaat vooral uit het aantrekken van buitenlandse bedrijven naar de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân. Een uitdagende baan op een internationaal speelveld.

Blijham is een rustig dorp met ruim 2.900 inwoners, min of meer vergelijkbaar met Onstwedde. Qua voorzieningen wat minder goed bedeeld dan mijn geboortedorp, maar de inwoners oriënteren zich vooral op Winschoten, dat slechts 5 km van Blijham is verwijderd. Voor Blijham heb ik gewoond in Scheemda, in Zuidbroek en tijdens m’n studie nog een tijdje in Duitsland.

Met name is sport mijn hobby, op dit moment meer passief als actief. Als het lichaam het toelaat, dan voetbal ik met veel plezier bij ASVB in Blijham. Daarnaast is reizen een hobby (ook beroepsmatig).

Mijn moeder woont nog op het oorspronkelijke adres aan de Olde Hof en mijn zus Femmy en haar gezin bivakkeren aan de Tellingerweg.

Na de kleuterschool aan de Boslaan heb ik de Hervormde basisschool aan de Havenstraat (had die school overigens een naam?) gevolgd en aansluitend terug naar de Boslaan, naar wat nu het Ubbo Emmius is. Overigens mag Onstwedde heel blij zijn met de bouw van het nieuwe scholencomplex, wát een aanwinst!

Mensen die ik me herinner uit Onstwedde zijn te veel om op te noemen, maar tijdens mijn jeugd heb ik wel heel veel opgetrokken met mijn buurjongen André van der Laan. Ook aan Klaas Meijer sr. heb ik goede herinneringen, vanwege zijn fantastische wijze van vertellen tijdens geschiedenislessen op de middelbare school. Veel andere Onstwedders kom ik nog wel ’s tegen.

Ik heb een geweldige jeugd gehad in en om het dorp, maar bepaalde herinneringen springen er toch echt uit, zoals de novemberstorm van 1972 (niet zozeer een mooie, als wel een bijzondere herinnering), de sneeuwduinen in 1979, maar ook de viering van Onstwedde 1100 en de winst van het Nederlands elftal op het EK van 1988. Met name dat laatste is juist dit jaar bijzonder…

Onstwedde kent diverse mooie plekjes, maar de Juffertoren is wel  speciaal. Deze toren is toch hét baken van Onstwedde. Ook heeft het dorp een prachtig sportpark en is de Boslaan onlangs enorm opgeknapt.

Ik volg Onstwedde te weinig via Onstwedde.info. Via zus Femmy weet ik de bijzonderheden vaak al veel sneller…

Inwoners van Onstwedde, geniet van het wonen in het mooie, beschermde dorp met haar rijke historie. Qua landschap en ligging heel bijzonder. Overigens realiseer je je dit pas, zodra je bent vertrokken. Hoewel ik de helft van mijn leven buiten het dorp heb doorgebracht en al het nodige heb mogen zien van deze planeet, altijd blijft er een link met Westerwolde. En daar is helemaal niks mis mee.