• Terug
  • Nieuws
  • GroenLinks verontrust over kernafval
3 september 2014

GroenLinks Stadskanaal is ernstig verontrust over de discussie over berging van radioactief afval in zoutkoepels of kleilagen dat weer op gang komt.

“De Europese Unie heeft in 2011 in een richtlijn bepaald dat elke lidstaat een Nationaal Programma voor eindberging van radioactief afval moet maken waarbij inspraak van de burgers een vereiste is”, vertelt Teja van Geenen. “GroenLinks roept de gemeenteraad met klem op haar gemeente ‘Kernenergie en -afvalvrij’ te verklaren, voor zover dit nog niet is gebeurd en tot het uiterste te gaan, ter voorkoming dat radioactief kernafval in zoutkoepels bij Onstwedde terecht komen.”

Daarnaast is het volgens Van Geenen noodzakelijk dat ook in de maand september in Noord-Nederland bijeenkomsten komen, ter inspraak van de bewoners. “Zoals de Europese Unie zelf aangeeft, waar minister Kamp aan voorbij lijkt te gaan nu enkel in de randstad bijeenkomsten worden gehouden.”

Voor eindberging in Nederland komen krimpregio’s en plaatsen met kerninstallaties in aanmerking: Ternaard, Onstwedde, Pieterburen, Borssele of Petten. Dat blijkt uit het rapport ‘Eindberging radioactief afval: toch zoutkoepels Noord-Nederland?’, een uitgave van de Stichting Laka (documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie) in Amsterdam.

“Minister Kamp verwijst graag naar het buitenland waar draagvlak bij de bevolking voor de opslag van kernafval aanwezig zou zijn en er al allerlei keuzes voor eindopslag gemaakt zijn”, vervolgt Van Geenen. “Dit geldt kennelijk voor de Randstad, echter niet voor Noord-Nederland, blijkt uit informatie van Laka. Er zijn onder meer op 4 september in Den Haag en op 10 september in Amsterdam bijeenkomsten om te praten op welke wijze belanghebbenden willen deelnemen aan de besluitvorming. Deze bijeenkomsten zijn dus niet in de buurt van de mogelijke opslaglocaties gepland. De overheid lijkt hierdoor niet echt op zoek te zijn naar draagvlak bij de bevolking van Noord-Nederland!”

Bron: Kanaalstreek