• Terug
  • Nieuws
  • Wat willen de Onstwedders?
26 juni 2014

Expeditie Westerwolde, digitaal podium voor Westerwoldse makers van kunst, stelt haar site beschikbaar om door middel van een petitie meer dan 10.000 handtekeningen op te halen die de aanvraag voor de gemeente Westerwolde kracht moeten bijzetten.

Vanaf 1600 bestaat het gebied Westerwolde officieel, toen nog genaamd Westerwoldingerland. Vanaf Nieuweschans langs Klein Ulsda, Oudeschans, Bellingwolde, Rhederbrug, Rhederveld, Lutjeloo, Blijham, Morige, Hoorn, Loosterheem, Veendiep, Vriescheloo, Veelerveen, Wedde, Wedderheide, Wedderveer, Onstwedde, Holte, Tange, Mussel, Braamberg, Horsten, Veenhuizen, Ter Maarsch, Wessinghuizen, Höfte, Alteveer, Veele, Ter Wupping, Smeerling, Vlagtwedde, Vlagtwedder Veldhuis, Plaggenborg, Rijsdam, Vledderhuizen, Sellingerzwarteveen, Zuidveld, Wessingtange, Laudermarke,‘t Heem, Maten, Jipsinghuizen, Jipsingbourtange, Blekslage, Jipsingboermussel, Barlage, Harpel, Metbroek, Wollinghuizen, Wollingboermarke, De Pallert, Roelage, Barnflair, Ellersinghuizen, Weende, Ter Wisch, Slegge, Bourtange, Kopstukken, Over de dijk, Sellingen, Ter Borg, Ter Haar, Laude, Sellingerbeetse, Ter Apel tot Munnikemoer.

De streek heeft een andere onstaansgeschiedenis dan de omliggende veengronden.
Het stroomdalgebied ontstond 250.000 jaar geleden doordat het smeltwater van de Duitse rivieren zich een weg baande door het landijs naar zee. Dit oergebied kenmerkt zich nu door het esdorpen- en coulissenlandschap gelegen aan de Westerwoldse-, de Mussel- en Ruiten Aa. (bron: Ko Lenting, gebiedsarcheoloog Westerwolde).
Vanuit dit historisch perspectief ontstond de Westerwolder, een bijzonder mens met een vriendelijke inborst, altijd bereid om elkaar te helpen, met een grote gemeenschapszin en altijd nieuwsgierig naar nieuwe Westerwolders. Nu wil de overheid Wes-terwolde laten opgaan in de mega-gemeente Oost Groningen. ’Dit is onverstandig en getuigt van weinig kennis hoe het nu werkelijk gaat in zo’n plattelandsgemeente’, zegt Leo Janson expeditieleider van Expeditie Westerwolde.

’Het landschap zal er niet door veranderen maar de beleving wel. Juist in deze tijd is het van groot belang om je historische identiteit te koesteren. Het is een wapen in de strijd tegen krimp, het kan een economische aanjager zijn voor plattelands-ontwikkeling.’

Bote Wilpstra (D’66), gedeputeerde van de provincie Groningen belast met de gemeen-telijke herindeling, baseert zijn wens om Groningen op te delen in 5 grote gemeenten op basis van numerieke overwegingen. Hoe meer inwoners hoe efficiënter er kan worden aangestuurd, dus goedkoper is de gedachte. Het rapport van de commissie Jansen spreekt hierover klare taal en weigert tot nu toe te onderzoeken of samenwerken, het combi-neren van overheidsdiensten van verschillende gemeenten, ook een reële optie is. Deze optie wordt door de burgemeesters van Vlagtwedde en Bellingwedde vertaald in de wens om, geheel tegen de ‘eis’ van de provincie in, de gemeente Westerwolde op te richten. Op dit moment liggen de ontwerpplannen nog een maand ter inzage op de ge-meentehuizen in Sellingen en Wedde. De bevolking en omliggende gemeenten is gevraagd te reageren.
Expeditie Westerwolde heeft zich laten inspireren door deze wens. Het cultuur-historisch landschap inzetten als decor om je authenticiteit te behouden en te ver-sterken. Expeditie Westerwolde kiest voor de kunst en haar makers om een rol te spelen bij natuurbehoud en -beleving en daardoor de economische basis van Westerwolde te vergroten.

’Wij zien in de op te richten gemeente Westerwolde nieuwe kansen om in gezamenlijk-heid projecten te initiëren vanuit de schoonheid van dit gebied’, legt Wilbert van der Splinter uit. Samen met art director Marjan Bey, complementeert hij het expeditie-team.

‘Geen grote toeristische trekkers maar kleinschalige initiatieven die het wonen en werken in Westerwolde moeten versterken en verbeteren. Op dit moment wordt er met de gebiedspartners Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Toeristisch Westerwolde en de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde afspraken gemaakt om gezamenlijk initiatieven op te pakken’.

Om de gemeentelijke argumenten naar minister Plasterk extra kracht bij te zetten is het van groot belang dat Westerwolders hun stem laten horen. 35.000 inwoners telt Westerwolde waarvan zo’n 25.000 stemgerechtigd. Wat zou het mooi zijn als alle Westerwolders de petitie ondertekenen. Niet alleen de inwoners van Bellingwedde en Vlagtwedde maar álle inwoners van Westerwolde; zoals ook bijvoorbeeld Bad Nieuweschans of Onstwedde, als je maar in Westerwoldinger-land woont.

Ga naar de website en zet je digitale handtekening onder de petitie Joa, ik bin ain Westerwolmer!
Leuk om te weten is dat al bij 10.000 (digitale) handtekeningen de Eerste Kamer verplicht is om nota te nemen van de petitie!

Het team Expeditie Westerwolde zullen de petitie aanbieden aan Janneke Snijder en Leontien Kompier, burgemeesters van respectievelijk de gemeente Bellingwedde en Vlagtwedde met het verzoek deze petitie onderdeel te laten uitmaken van het definitieve ontwerp zoals dat in-gediend gaat worden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Team Expeditie Westerwolde, Leo Janson, Marjan Bey, Wilbert van de Splinter

Zet uw digitale handtekening

Bron: Westerwolde Actueel