• Terug
  • Nieuws
  • Koetsentocht door Westerwolde
26 juni 2014

Op 6 juli 2014 wordt een koetsentocht gereden door Westerwolde. Ongeveer 20 klassieke rijtuigen vertrekken om 11.00 uur vanaf het terrein van de Stichting Natuurmonumenten nabij de gasterij in Smeerling (Onstwedde). Om ongeveer 12.30 uur zijn de rijtuigen te bewonderen bij de historische Burcht te Wedde en rond 15.30 uur komt de stoet terug in Smeerling.

Koetsentochten worden in heel Nederland gereden. Met name in het midden en zuiden van het land.De bezitters van authentieke rijtuigen en nauwkeurig nagebouwde replica’s laten hun rijtuigen en paarden zien aan het publiek. De koetsier en de passagiers zijn gekleed in originele dracht. De rijtuigen, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud, worden vaak met veel liefde en inspanning gerestaureerd en onderhouden.

Juryleden van de NVTG (Nederlandse Verenging Traditioneel Gerij), beoordelen de combinaties en dragen hun kennis over op de deelnemers. Voor het publiek zijn rijtuigen en paarden steeds een prachtig schouwspel, en het geluid van de beslagen hoeven is van grote afstand te horen.

Deze koetsentocht wordt georganiseerd door Stichting de Menacademie in samenwerking met Natuurmonumenten, Gasterij Natuurlijk Smeerling en Stichting de Burcht van Wedde.

Tijdens de start, nabij de Gasterij in Smeerling de rijtuigen te bewonderen. Rond het middaguur is er een stop van ongeveer een uur op de historische grond van de Burcht in Wedde, daar is volop gelegenheid om de rijtuigen goed te bekijken. Rond 16.00 uur zijn de rijtuigen weer terug in Smeering, waar ook prijzen uitgereikt worden voor de mooiste aanspanningen.

Website