• Terug
  • Nieuws
  • Open dag Boerderij Hooghei
23 juni 2014

Veel mensen vonden de weg naar de boerderij aan de Barkhoornweg in Onstwedde waar zowel ouderen als jongeren worden opgevangen.

Ouderen, met bv een psychogeriatrisch ziektebeeld (zoals dementerende ouderen) lichamelijke beperking, psychische beperking, niet aangeboren hersenletsel of (dreigend) sociaal isolement, worden activiteiten aangeboden die aan de wensen van de oudere cliënt voldoen. Dit met als doel zo dicht mogelijk bij de dagelijkse dingen te blijven.

Op de boerderij is natuurlijk van alles te beleven. Zo kan er geholpen worden bij de verzorging van de dieren, is er een moestuin en kan geholpen worden met eten koken, bakken enz. Verder zijn er spelletjes en kan handwerken of knutselen ook een activiteit zijn. Dit alles wordt afgestemd op de behoefte van de cliënt. Meedoen en helpen mag, het is natuurlijk ook prima te genieten van alles wat er gebeurd. Ze richten zich met name op hetgeen iemand kan en wil.

Er wordt ook dagbesteding aangeboden aan jongere cliënten met bv de volgende beperkingen of problematiek: Verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, psychische of psychiatrische problemen, stoornis in het autistisch spectrum, jeugdigen/jeugdzorg, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die in een burn-out zijn geraakt en met niet aangeboren hersenletsel (NAH) Deze jonge mensen doen alle op de boerderij voorkomende werkzaamheden.

PrO Stadskanaal

Enkele dagen in de week hebben de cliënten te maken met de aanwezigheid van leerlingen van PrO Stadskanaal. Deze school maakt gebruik van de faciliteiten van ons bedrijf voor het geven van praktijkonderwijs. Het is de bedoeling dat na het praktijkonderwijs op PrO Stadskanaal de leerlingen zelfstandig en volwaardig kunnen participeren in de maatschappij. Omdat het praktijkonderwijs voor veel leerlingen eindonderwijs is, betekent dit dat leerlingen zich op vele vlakken moeten ontwikkelen. Men gaat daarbij uit van de individuele mogelijkheden en talenten van de leerlingen.

Op de boerderij wordt er gewerkt door de leerlingen uit de map ‘doen in het groen’. Er worden eerst theorielessen gevolgd; daarna gaat men het in de praktijk uitoefenen. Is de praktijk voldoende, wordt er een toets gedaan, waaraan uiteindelijk een certificaat gekoppeld is. Daarnaast wordt er door de leerlingen meegeholpen met de vele voorkomende werkzaamheden.

TV opnames EO

De Evangelische Omroep heeft in het kader van de zomerserie van het tv-programma “Nederland Zingt op Zondag” bij een aantal boeren in verschillende delen van het land een bezoek gebracht. In deze zomeruitzendingen staat de kleur van het leven van mensen en dieren op de boerderij centraal. Dit tegen de achtergrond van de mooie natuur, de spanningen rond het boerenbedrijf in deze tijd, maar ook de mooie en goede initiatieven, creatieve oplossingen die gevonden zijn en het geloof in God dat daarin misschien ook een rol heeft gehad. Voor deze opnames zijn ze donderdag 19 juni op Hooghei geweest om tv-opnames te maken.

Uitbreiding.

Om nog beter hulp te kunnen bieden heeft men de oude kantine van de Onstwedder Tennisclub “Uneswido” gekocht en geplaatst, dit wordt een activiteitenruimte. Ook hebben ze het voormalig buurthuis “op Tibbe” gekocht. Daarin zal in de toekomst de ouderenzorg worden ondergebracht.

Bron/Fotoreportage: Westerwolde Actueel