• Terug
  • Nieuws
  • Bomen zagen voor Staatsbosbeheer
15 mei 2014

Donderdagmiddag, vond bij de ‘Ambachtshoeve’ van “Onstwedder Gaarv’n”aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde het zagen plaats van bomen voor Staatsbosbeheer.

Onder toezicht van boswachter “opzichter” Jelma Vale werd voor de derde dag op rij een flinke stam verzaagd tot de benodigde afmetingen (28 x 28 cm). Het zagen gebeurde met een zogenaamde bladzaag die met een Deutz Oldtimertractor werd aangedreven.

De bladzaag is geschonken door de eigenaar van voormalig stelmakerij Draadjer uit Onstwedde, Geert Draadjer. Hij is zelf één van de verantwoordelijke zagers.

De larixstammen worden gezaagd tot ruwe planken en balken. Hiervan wordt een uitkijktoren gemaakt die in Wessinghuizen (tussen Onstwedde en Veele) wordt geplaatst in het kader van “Natuurnetwerk Nederland” voorheen de ‘Ecologische Hoogstructuur’.

De klus duurt nog wel even, want er moeten in totaal zo’n twintig bomen worden verzaagd voor het bouwwerk. Staatsbosbeheer is de ‘leverancier’ van de bomen die werden gekapt in Jipsingbourtange.

De St. Onstwedder Gaarv’n houdt zich bezig met het geven van demonstraties van oude ambachten en het instant houden hiervan. Dit alles gebeurt met vrijwilligers, zo ook dit zagen.

De ‘Lionsclub’ uit Winschoten is eveneens bij dit project betrokken.

Bron: Westerwolde Actueel

Fotoreportage