• Terug
  • Nieuws
  • Programma Nationale herdenking 4 mei
28 april 2014




4 mei herdenking 2014 te Onstwedde


“Vrijheid geef je door”                                       

19.40 uur
Luiden van de klokken door de 3 plaatselijke kerken

19.43 uur
Spelen van koralen door muziekvereniging Crescendo

19.46 uur

Welkomstwoord door Janneke Prins namens het 4-mei comite, waarna de namen van de slachtoffers uit Onstwedde van WO II worden voorgelezen

19.49 uur
Gedicht “De stille getuige” voorgedragen door Jolien Meinds en Nadine v/d Laan, leerlingen van het Ubbo Emmius te Onstwedde

19.50 uur
Overdenking door Gert Jan Boels

19.59 uur 
Spelen van de ‘Taptoe’ door dhr. R. Klap

20.00 uur
Twee minuten stilte

Aansluitend de kranslegging. De eerste krans wordt gelegd door Ingrid Sterenborg en Gert Jan Boels, vertegenwoordigers van de Gemeente Stadskanaal en de tweede krans, namens de bevolking van Onstwedde, door Marissa Freitag en Ruben Sterenborg, leerlingen van C.B.S. de Rank. Een derde krans wordt gelegd door nabestaanden van Harmannus Haan.

Hierna zingen we het Wilhelmus (vers 1 en 6)

20.05 uur
Defilé langs het gedenkteken met gelegenheid om bloemen te leggen.

Waarom Twee minuten stilte?

Tijdens de plechtigheid op 4 mei herdenken we iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties en bij vredesmissies is omgekomen. Dit is een plechtig moment. We verzoeken daarom iedereen vriendelijk om tijdens de dodenherdenking in de buurt van het herdenkingsmonument twee minuten stilte in acht te nemen.

Vlagprotocol op 4 mei
’s Avonds vanaf 18.00 uur hangt bij alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. De vlag wordt na de 2 minuten stilte niet in top gehesen, maar blijft overal halfstok tot zonsondergang.
De vlag wordt binnengehaald door de vlag eerst langzaam in top te hijsen en vervolgens neer te halen.

Slechts één euro per inwoner
Ieder jaar weer zijn er velen, jong en oud die tijdens deze herdenking naar het monument toe komen, een drijfveer voor het comité om zorgvuldig en met respect voor elkaar de herdenking te organiseren.
We willen volgend jaar graag het bord met daarop de namen van de Onstwedder oorlogsslachtoffers vervangen door een duurzaam exemplaar waarbij de namen in (onbreekbaar) glas zijn gegraveerd omkaderd door een roestvrijstalen frame. Volgend jaar omdat vrijheid in Nederland dan zeventig jaar een feit is.
De afgelopen jaren hebben velen van u al een financiële bijdrage gedaan voor dit bord. Daarvoor onze hartelijke dank. Er is echter nog een tekort van € 2.000,00.

Wij rekenen op u als inwoner van Onstwedde. U wordt  daarom gevraagd voor ieder gezinslid slechts één euro te doneren. U kunt dit na afloop van de herdenking op zondag 4-mei, aan het eind van het defilé, doneren in één van de schalen die daar zijn geplaatst of over te maken op bankrekening NL70RABO0360703674 t.n.v. Stichting Ocrea inzake 4-mei comité.  Natuurlijk mag u ook een vrije gift doneren.

De leden van het 4 mei comité zijn,
Adri Timpener
Frouktje Kiel
Janneke Prins
Henk Fissering
Gert Meijer

website

e-mail