26 februari 2014

Beste Onstwedders,

Mijn naam is Aike Wolfs. Ik ben geboren op 28 januari 1971 en opgegroeid op Hooghei aan de Barkhoornweg. Na de Hervormde school en Mavo ’t Spieck ben ik gaan studeren in het Brabantse Deurne op de Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen de NHB.

Deurne was een internaat waar we met 400 studenten aan een nieuw schooljaar begonnen. Iedereen mocht een eigen paard meenemen, had je geen eigen paard dan kreeg je er een van school toegewezen. De eerste schoolweek was een selectieweek, waar we werden beoordeeld op het rijden van paarden, de theoretische kennis van het paard maar ook Nederlands, Engels en economie. Na deze eerste week werd het aantal studenten teruggebracht naar 150.
Dagelijks ging de wekker om 05.30 uur, om 05.50 uur moest iedereen op stal zijn om te voeren en je eigen paard te verzorgen. Om 07.10 uur gingen we gezamenlijk ontbijten en om 08.10 uur begonnen de lessen. Iedereen was gekleed in uniform, beige overhemd,groene stropdas, bruine rijbroek en groene colbert. ’s Avonds om 10.45 uur ging het licht uit. Zaterdagochtend hadden we controle of alles schoon was en mochten we om 08.00 uur naar huis. Na 6 uur reizen met de trein en bus kwam ik om 14.00 uur aan in Onstwedde, waar moeders met de was kon beginnen. Zondags 's middags om 16.00 uur weer vertrekken richting Deurne om voor 23.00 uur weer binnen te zijn.
Na anderhalf jaar hadden we weer een selectiemoment en werd het aantal studenten teruggebracht naar 60. Wanneer er onvoldoendes op je cijferlijst stonden dan kon je de school verlaten. Vanaf dit moment werden we opgeleid tot instructeur.
Na 4 jaar Deurne bleven er nog 25 studenten over die een diploma in ontvangst mochten nemen. Ik was een van de gelukkigen.

Mijn dienstplicht heb ik als instructeur op de manege in Seedorf, Duitsland vervuld. Waar ik paardrijles gaf aan de militairen.
Na een jaar militaire dienst ben ik als bedrijfsleider gaan werken op Stal Burg in Hoogeloon. Ik trainde de jonge paarden, verwerkte sperma van de hengsten en begeleide de fokmerrie’s.

Na 2,5 jaar werd ik gevraagd om op de Waiboerhoeve afdeling paardenproefbedrijf in Lelystad te komen werken. Ik kreeg hier de verantwoordelijkheid om de vruchtbaarheidsproeven te begeleiden.
In de avonduren was ik instructeur bij de rijvereniging de Flevoruiters. Hier heb ik mijn vrouw Aria Rijken leren kennen. In 2000 zijn we getrouwd in koetsen en geëscorteerd door alle ruiters en amazone’s die ik wekelijks les gaf.

In 1998 hebben we een hectare grond gekocht van een akkerbouwer, waar we in 2000 een bouwvergunning op kregen om een paardenhouderij te beginnen. Als eerste werd een schuur gebouwd met 22 paardenstallen. Na een jaar in een caravan te hebben gewoond werd de woning gebouwd. In 2006 hebben we een rijhal gebouwd.

We hebben 2 zonen; Jan is 11 jaar en Joost is 9 jaar. Beide jongens zijn ook weer gek van paarden en rijden dagelijks 2 pony’s.

Sinds 2010 hebben we een gedeelte van de Waiboerhoeve gehuurd waar we een opfokstal voor jonge paarden en een rusthuis voor oude paarden hebben.

In de zomermaanden ben ik als paardenpaspoortconsulent actief. Ik schets en chip veulens voor verschillende stamboeken, waaronder KWPN en New Forest pony stamboek.

Naast m’n eigen bedrijf heb ik, sinds 2007, ook nog een full time job als docent Hippische bedrijfskunde op de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Dronten. Naast het voor de klas staan les te geven ben ik coach op de paardenplaats. Op de schoolboerderij van de CAH staat een paardenstal met 60 individuele stallen. Deze stal is van, door en voor studenten die op de CAH studeren. Studenten kunnen op deze stal, in de praktijk leren hoe het daadwerkelijk op een paardenbedrijf gaat, omgang met klanten, leveranciers, hoefsmid, dierenarts, etc

In Onstwedde komen we alleen nog voor een familie feestje of verjaardag, maar wekelijks hou ik de site van Onstwedde in de gaten voor het allerlaatste nieuws…

Hartelijke groet uit de polder,
Aike, Aria, Jan en Joost Wolfs

Website