10 juli 2013

Hoe is het met Geralt?
Om direct maar met de deur in huis te vallen, het gait goud mit Geralt. Ik woon inmiddels langer in Putten dan ik in Onstwedde woonde. Toch ben ik nog geen Veluwnaar, voorzover je dat al kunt worden als je van buiten komt. Ook afkomst verraadt zich niet want nog regelmatig vragen ze mij waar ik vandaan kom, omdat ik nog steeds met een accent spreek. Blijkbaar kunnen anderen dat hoor’n.

Op 1 september 1985 ben ik in Putten begonnen op de afdeling financiën van de Gemeente Putten. Twee jaar lang heb ik in de kost gezeten waar ik nog steeds goede herinneringen aan bewaar. Een periode van door het land crossen van Onstwedde naar Waddinxveen en dan weer via Wouterswoude naar Onstwedde of omgekeerd. Ach ja, je moet wat over hebben voor een aanstaande vrouw.

Twee jaar later zijn Anja en ik getrouwd en kochten onze eerste woning in Putten. Anja werkte als kleuterjuf. Samen kregen we drie kinderen Bart, Nico en Sarien. Als we dan richting Onstwedde reden was altijd de vraag wie als eerste de kerktoren zag. Toch wel altijd weer een goed gevoel.
In 1994 werd ik ziek en na een operatie, chemokuren en bestralingen kwam eind 1996 de geweldige boodschap dat er geen verkeerde cellen meer in mijn lichaam werden aangetroffen. In zo’n periode leef je tussen hoop en vrees en is het onvoorstelbaar hoeveel mensen meeleven, meebidden. Ook vanuit Onstwedde was dat het geval. Dat doet goed dat er na vele jaren nog banden zijn. Maar ook de veluwenaren lieten zich niet onbetuigd. In grote Hervormde Gemeente waar we lid van zijn was er veel meeleven. Dank aan de HEERE die ons spaarde.

Inmiddels had ik de overstap gemaakt van de gemeente Putten naar de gemeente Bunschoten, waar ook Spakenburg deel vanuit maakt. Velen zullen dit dorp misschien kennen van de soapserie: Voetbal, keek (cake) en kibbeling. Voor de voetballiefhebbers zullen de clubs IJsselmeervogels en Spakenburg geen onbekende namen zijn, beter bekend als de Rooien en de Blauwen. Wees blij dat er in Onstwedde maar één voetbalclub bestaat. Een bijzondere gemeente om te werken. Het is een kleine gemeente waar veel wordt ondernomen en past bij de cultuur van het dorp. Ik werk er al weer meer dan 20 jaar met veel plezier.

Naast het gewone werk ben ik betrokken bij het kerkenwerk. Ik ben ouderling en scriba van wijkgemeente 2 van de Hervormde Gemeente Putten. Een wijk met een grote nieuwbouwwijk en een groot buitengebied. Zelf ben ik ouderling in dit buitengebied en dan merk ik het voordeel dat ik dialect heb leren spreken. Veel van de Puttense proat komt overeen met de Groningse, alleen knauwen wij wat meer. Maar juist wanneer mensen in hun eigen dialect vrijuit kunnen spreken komen er mooie gesprekken tot stand ook over het geloof. Is de basis voor dit werk al gelegd in Onstwedde, waar ik in die jaren de jeugdvereniging bezocht met de lange afkorting (GZDLMJ) “Gij zijt de leidsman mijner jeugd”. Ik denk er regelmatig aan terug. In die jaren gingen we ook jaarlijks een weekend naar Putten, naar de Peppelhoeve. Nog steeds is er een groepsaccommodatie op die plek.

Sinds 2006 zijn wij verhuisd naar de hiervoor genoemde nieuwbouwwijk Bijsteren. Anja is ondertussen al weer jaren leerkracht in groep 8. Daarnaast is ze voorzitter van het Zuiderkoor en geeft mentorcatechese aan 16 jaar en ouder en regeert ons huishouden met strakke hand.
Zelf zing ik ook sinds een jaar op dit koor. Mijn laatste kooroptreden was met het jongerenkoor Song of Joy uit Onstwedde.

Vorig jaar hebben we ons 25-jarig huwelijk mogen vieren. Met dankbaarheid kijken we terug op de voorbije jaren. Ds. Harkema gaf ons de trouwtekst mee uit psalm 124: Onze hulp is in de Naam des Heeren die hemel en aarde gemaakt heeft. Dat is in de afgelopen jaren waarheid gebleken en in dat vertrouwen kijken we ook vooruit.

Nog even wat over ons kroost:
Bart is 24 jaar en heeft de studie Bestuurskunde in Leiden gedaan en werkt bij de gemeente Putten, maar begint per 1 september 2013 voor zichzelf. Hij is een korfballer in hart en nieren en speelt landelijk op het hoogste niveau in de korfballeague bij Dalto uit Driebergen. Ook heeft hij een aantal jaren in jong Oranje gespeeld en diverse trips buiten Nederland gemaakt o.a. naar Hong Kong en Taipei.
Nico is 23 jaar en in december 2012 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam als bedrijfskundige, met als specialiteit strategisch management. Hij is net terug van een 4 maanden durende rondreis door Azië met een studiegenoot en is nog een beetje aan het acclimatiseren. Nu op zoek naar een leuke baan.
Onze Sarien is een leuke meid van bijna 21 en studeert communicatie aan de Chr. Hogeschool in Ede. Als het een beetje meezit hoopt ze eind dit jaar af te studeren. Ook zij is een fanatiek korfbalster en speelt in Putten bij de Meeuwen in het eerste team.

Al schrijvend komen er veel herinneringen boven en een van de voornemens waar ik al wat langer over denk is nog weer eens een ontmoeting te organiseren met de vriendengroep van vroeger. Het zakt dan weer even weg. Mijn jongens spotten wel eens als ik niet direct een beslissing neem en zeg “wie kiek’n wel eev’n”. Maar het wordt nu tijd voor actie, dus Remke, Bé, Bé, Gert en Luuk een uitnodiging is onderweg.

Een hartelijke groet uit Putten, de Parel van de Veluwe
Geralt, Anja, Bart,Nico en Sarien Nieuwenweg

e-mail

Op de familiefoto van links naar rechts: Bart, Geralt, Anja, Sarien en Nico