• Terug
  • Nieuws
  • Stach Eefsting officieel stadsomroeper
23 mei 2013

Stach Eefsting (11) uit Onstwedde is sinds woensdagmiddag officieel junior stadsomroeper van Winschoten. Hij ontving uit handen van burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt een oorkonde van aanstelling en zal vanaf nu Winschoten officieel vertegenwoordigen tijdens stadsomroeperswedstrijden in heel Europa. Ook zal hij bij diverse publieksevenementen zijn roep laten horen. Stach is één van de vier junior stadsomroepers die in Nederland actief zijn.
 
Stach treedt daarmee ‘in de voetsporen’ van de Winschoter stadsomroeper Geert Veen, die al 12 jaren als stadsomroeper actief is en Winschoten vertegenwoordigt bij diverse evenementen. Het betekent geenszins dat Veen zijn omroeperscarrière beëindigt. De komst van Stach betekent een aanvulling. Het plan voor een jeugdomroeper in Winschoten is deels gebaseerd op het succes van de jeugdomroepers elders in Europa. Met de Vlaamse jeugdomroepers is Stach al regelmatig in competitie.
 
Nederland kent nog circa 26 stadsomroepers. Vroeger lieten zij met hun roepen de stad het nieuws horen, toen er nog geen kranten waren. Tegenwoordig strijden zij jaarlijks tegen elkaar tijdens concoursen en zijn ze actief op allerlei publieksevenementen, zoals in Winschoten de Groenmarkt en Adrillen. Geert Veen vertegenwoordigt Winschoten bijvoorbeeld ook op de Gallimarkt in Leer.

Bron: Het Streekblad