• Terug
  • Nieuws
  • Kans op bruin water uit de kraan
10 mei 2013

Waterbedrijf Groningen gaat van Wildervank tot en met Stadskanaal een tweede proefsluiting uitvoeren op de transportleiding. De werkzaamheden starten maandag 13 mei om 21.00 uur en duren tot donderdag 16 mei 15.00 uur.
 
In verband met het verbreden van de N33 moet een deel van de leiding later dit jaar worden verlegd. Om de overlast te beperken vond begin april een proefsluiting plaats. Toen is gebleken dat een tweede proefsluiting noodzakelijk is in de voorbereidende fase. Dit om er voor te zorgen dat de waterlevering onverminderd door gaat, ook tijdens de uitvoering zelf.
 
Kans op bruin water
Voor inwoners uit de gemeenten Stadskanaal en Veendam is tijdens de proefsluiting een kleine kans op minder druk en bruin water. Bruin water wordt soms veroorzaakt door veranderingen in de stroomsnelheid- of stroomrichting van water in het leidingnet.

Niet schadelijk
Aangeraden wordt om van te voren drinkwater in voorraad te nemen. Als het water bruin is, kan men het beste de kranen in huis even dichthouden. Na een half uur is het meeste bruine water wel uit de hoofdleidingen verdwenen. Vervolgens is het zaak het water even goed te laten doorstromen tot het weer helder is. Bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid.

Bron: Streekblad