• Terug
  • Nieuws
  • Onstweder Boys wint van Veendam 1894
9 dec. 2023

In een knotsgek duel waarin de scheidsrechter een (negatieve) hoofdrol vervulde, won Onstwedder Boys op een glad maar wel goed te bespelen hoofdveld met 5 – 2 van Veendam 1894. Bij rust leidde de ploeg uit Veendam nog met 1 – 2. Scheidsrechter Dorgelo trok maar liefst negen gele kaarten en stuurde ook nog twee begeleiders van Veendam wegens commentaar met rood weg. Ondanks alle kaarten was het toch een sportief duel op Sportpark De Boskamp.

Bij Onstwedder Boys ontbrak centrale verdediger Marcel Paans wegens een knieblessure. Veendam 1894 maakte twee jaar geleden de overstap van het zondagamateurvoetbal naar het zaterdagamateurvoetbal. De ploeg degradeerde vorig seizoen uit de tweede klasse.

Opnieuw een bijzondere wedstrijd op Sportpark De Boskamp, met dit keer de scheidsrechter in het middelpunt van de belangstelling. In de tweede helft wordt gele kaart na gele kaart gegeven aan spelers die een opmerking maken richting de arbiter van dienst. Dorgelo is hier duidelijk niet van gediend en zorgt er zo voor dat hij de hoofdrol in deze wedstrijd krijgt. Drie keer geel voor Onstwedder Boys en zes keer een prent voor de bezoekers, waarvan Dion Beks twee keer een gele kaart krijgt en zo het einde van de wedstrijd niet haalt. Daarnaast dus nog twee keer een rode kaart voor twee leden van de staf van de Veendammers. Gelukkig wisten beide ploegen zich in het veld te beheersen en kon de wedstrijd wel normaal worden uitgespeeld.

Veendam 1894 is in de eerste helft de betere ploeg. Onstwedder Boys begint weifelend. Er is veel balverlies bij de thuisclub en in de verdediging lijkt het allemaal wat onwennig. Al na drie minuten krijgt Sven Jaegers een gele kaart na een stevige overtreding. De vrije trap wordt door Jeremy van Dijk vanaf zo’n 25 meter in één keer op het doel geschoten. Rein Koudstaal redt ternauwernood ten koste van een hoekschop. Even later gaat een schot van Ryan de Bruijn net over. Na tien minuten spelen komt Veendam 1894  op voorsprong. Door een misverstand in de verdediging van Onstwedder Boys wordt een bal niet goed weggewerkt en het is Wessel Bieze die met enig geluk de bal richting het doel van de Boys schiet. De bal wordt nog weggewerkt door een verdediger van Onstwedder Boys, maar vanaf grote afstand besluit scheidsrechter Dorgelo dat de bal over de doellijn is. Er zijn weinig protesten bij de Onstwedders over deze beslissing. Na ruim een kwartier spelen wordt het 0 – 2, als een bal uit een corner wordt doorgekopt en Dinand de Jonge van dichtbij Rein Koudstaal voor de tweede keer kansloos laat. Ook daarna zijn de betere mogelijkheden voor de bezoekers. Probleem bij Veendam is echter het scorend vermogen. Zo schiet Robin Mik na een half uur spelen net over en laten de bezoekers meer mogelijkheden onbenut. Onstwedder Boys krijgt voor het eerst een goede mogelijkheid uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied, maar Sem Nieuwenhuis schiet de bal net over het doel van keeper Niels Hartsema. Het hoogtepunt van de eerste helft volgt kort voor rust als Anne Wilzing van een meter of twintig uithaalt en de bal onhoudbaar voor Hartsema in de kruising verdwijnt. 1 – 2 is ook de ruststand.

In de eerste tien minuten na rust kan Veendam de wedstrijd beslissen, maar de aanvallers hebben het vizier niet op scherp. Schoten van o.a. Robin Mik en Ryan de Bruin gaan naast of over. Bij Onstwedder Boys is Bert Jan Wilzing in het veld gekomen, waardoor Gerben Meems centraal achterin gaat spelen en Luc Nieuwenhuis weer aan zijn vertrouwde linkerkant komt te staan. Het gaat in het verloop van de tweede helft beter draaien bij de ploeg van Harold Molanus. Na ruim een uur spelen maakt Bert Jan Wilzing de 2 – 2 na doorzetten van Jarno Sterenborg. Sterenborg begaat daarbij wel een overtreding, maar dit wordt weggewuifd door de scheidsrechter. Vervolgens begint het kaartenfestival. Even later kopt Anne Wilzing uit een corner van Harm Visser de 3 – 2 binnen. Tien minuten voor tijd wordt het 4 – 2 na een combinatie tussen Anne Wilzing en Bert Jan Wilzing. De laatste schiet de bal onder keeper Hartsema door in het doel. Veendam 1894 is geknakt, moet ook nog met tien man verder en incasseert nog een strafschop tegen als Anne Wilzing onderuit wordt gehaald. Sven Jaegers schiet vervolgens de strafschop beheerst binnen: 5 – 2. Er had nog veel tijd bijgetrokken kunnen worden, maar de scheidsrechter besluit dat het na 90 minuten genoeg is geweest.

Een compliment voor beide teams dat de wedstrijd niet uit de hand liep en uiteraard ging het na afloop vooral over het optreden van scheidsrechter Dorgelo in de tweede helft. We zullen het er maar op houden dat ook een scheidsrechter soms zijn dag niet heeft …….

Onstwedder Boys staat keurig op de zevende plek in de competitie met dertien punten uit negen wedstrijden. Komende zaterdag speelt Onstwedder Boys nog de inhaalwedstrijd tegen Loppersum. Dit is tevens de laatste wedstrijd voor de winterstop. Er wordt om 14.00 uur afgetrapt op Sportpark De Boskamp.

Opstelling: Rein Koudstaal, Nick Wagenaar, Sven Jaegers, Luc Nieuwenhuis, Michel Beikes (Bert Jan Wilzing), Gerben Meems, Harm Visser, Rutgert Tipker (Mart Wilzing), Sem Nieuwenhuis,  Anne Wilzing en Jarno Sterenborg (Gerwin de Wijk).
Gele kaarten: Sven Jaegers, Anne Wilzing en Rutgert Tipker.
Scheidsrechter: Dhr. D. Dorgelo (Emmen)